Ryddet romleir

SOGNSVANN: Politiet og kommunen fjernet mandag morgen en romleir ved Sognsvann i Oslo. Under aksjonen fant politiet 36 stjålne sykler.

Rundt 40 personer ble bedt om å forlate stedet da aksjonen startet i 8-tiden, skriver Aftenposten.

Både politiet og ansatte i Oslo kommunes bymiljøetat deltok i fjerningen av leiren. Madrasser og annet utstyr ble fjernet og restene av leiren ble kjørt bort i søppelbiler og på tilhengere.

Men under aksjonen ble det altså funnet store mengder tyvegods, skriver avisa.

– Kommunen har funnet 36 sykler. 15-20 sykler lå gjemt under en presenning ved parkeringsplassen på Sognsvann, sier seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten.

Hengte opp varsel

Bratteberg regner med at aksjonen har kostet minst 125.000 å gjennomføre.

Utkastelsen startet tre dager etter at Bymiljøetaten hengte opp et varsel om at leiren ville bli ryddet dersom beboerne ikke forlot stedet innen 48 timer.

– Det er forbudt ifølge norsk lov å campe mer enn to døgn i marka, og mange av naboene og publikum, som bruker marka, har klaget til oss på grunn av denne campingen, sier Bratteberg til NRK.

Vil unngå retten

Organisasjonen Folk er Folk mener romleirene verken er underlagt den såkalte «todagersregelen» eller er til åpenbar skade eller ulempe. De viser til at det pågår en rettstvist om romleirene ved Sognsvann.

Statsbygg håper å slippe å gå til retten hver gang man ønsker å fjerne en teltleir. De ønsker at hele området blir underlagt et generelt leirforbud, og en kjennelse er ventet i løpet av denne uka, skriver Aftenposten.

Folk er Folk oppfordrer Oslo kommune til å følge prinsippet om rettslig avklaring før man gjennomfører en utkastelse.