Innenriks

Rus blant ungdom flater ut

Bruken av rusmidler blant ungdom har flatet ut de siste årene, men ekspertene ber foreldre være på vakt med varmere, lysere dager i anmarsj.

Mette Estep

STAVANGER: – Særlig i de store byene ser vi at det blir mye liv på våren, opp mot russefeiringen, men ikke bare knyttet til den. Mer ungdom generelt trekker til byene, flere ungdommer trekker ut og finner samlingsplasser. Da blir det mer kontakt med miljøene der folk ruser seg, sier leder Marlene Bruun Lauridsen i Landsforeningen for oppsøkende sosialt ungdomsarbeid (Losu) til NTB.

– Ungdom er søkende og nysgjerrige. Vi er ekstra oppmerksomme på at unge helt ned i 13-14-års alderen trekkes mot samlingspunktene.

Aggressivt salg

Stavanger er en av byene der bruk av synlig politi og forebygging har hjulpet:

– Vår erfaring er at ungdom, særlig de som ikke kommer inn på utesteder, drar ut til for eksempel badeplassene rundt byen når det blir varmere i lufta, sier leder for ordensseksjonen ved Stavanger Politistasjon, Kristian G. Johansen.

I sentrum er ikke ungdomsfyll et stort problem, men aggressivt salg av tabletter tar seg opp på våren og sommeren:

– Nå er det i gang igjen. Det er mange som lar seg friste, også de som ikke har erfaring med illegale rusmidler. Det skumle her er at ingen kan vite hva de får i seg. De tablettene er ikke produsert på apotek, sier Johansen.

Rustelefonen er en landsdekkende informasjonstjeneste for ungdom og pårørende. De er nå inne i sin høysesong, med flere henvendelser enn både om sommeren og før jul. Det er noe flere pårørende enn brukere som ringer, og spørsmålene handler om alt fra alkohol og cannabis til nye rusmidler.

Ufarliggjøring

Ufarliggjøring av narkotika, særlig cannabis, er en annen trend politiet har observert, ifølge Johansen

– Vi ser en del mer åpenlys bruk av illegale stoffer, til og med inne på enkelte utesteder. Folk er ikke lenger så redde for å si at de bruker det lenger.

En undersøkelse blant studentene ved Universitetet i Oslo bekrefter noe av inntrykket: Alkohol oppfattes nå som farligere enn cannabis.

– Dette er en dramatisk endring, sier Willy Pedersen, rusmiddelforsker og professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo (UiO) til Universitas.

Han sier at selv om studentenes oppfatninger minner om hva forskere har sagt i mer enn tjue år, så er hasj fremdeles knyttet til en illegal økonomi og en kraftfull subkultur.

– Derfor går det ofte dårligere med ungdommer som røyker mye hasj enn dem som bruker mye alkohol. Mitt råd er derfor: Hold dere unna cannabisen.

Russisk rulett

Forskningsleder Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) påpeker at ungdom generelt sett ser ut til å bruke mindre rusmidler enn for noen år siden, men ønsker at foreldre og ungdom er klar over et par ting når det gjelder illegale rusmidler:

– Det første er at hasj og marihuana i dag inneholder mye mer av det farlige virkestoffet THC enn før, og noen ganger også mindre av de psykosedempende stoffene.

Skretting påpeker at tross mindre bruk blant unge er det et økende antall som søker behandling i spesialisthelsetjenesten for cannabisavhengihet.

– Det andre de må være klar over er at piller og tabletter nå lett fås kjøpt på internett, noe som senker terskelen fordi man ikke behøver å oppsøke kriminelle miljøer for å få kjøpt. Dessuten er det russisk rulett: Her kan man aldri vite hva man egentlig får tilsendt, sier Skretting. (NTB)

Mer fra Dagsavisen