Innenriks

Ruller videre

SNART 20 ÅR: Den populære traktorkarakteren Gråtass er ikke blitt for gammel til å ta fatt på nye eventyr.

I løpet av de to neste årene skal det produseres tre nye kinofilmer om Gråtass, som er en Ferguson TE20. Den grå traktoren er kjent fra barne-TV-serier, flere teateroppsetninger, juleforestillinger og to kinofilmer. I fjor høst ble det opprettet en nettside med noen språkløse episoder, for å teste appellen overfor det britiske publikummet.

Uten språk

- Det ble ikke gjort noe for å markedsføre, men selv uten markedsføring har vi til nå hatt 357.000 klikk på siden. Vi skal i nye møter med britiske kontakter i april og har store planer for Storbritannia i sommer, sier kreativt ansvarlig Morten Myklebust i Fantasi-Fabrikken AS.

Han utelukker ikke at det kan føre til lansering i flere land.

- Internett er grenseløst, og vi har laget filmer uten et språk, så her er mulighetene til stede. Vi er nå i kontakt med folk innen flere bransjer for å finne en solid plattform før vi går videre.

Grunnverdier

Myklebust og hans medarbeidere skapte figuren Gråtass på 1990-tallet:

- Vi var småbarnsforeldre og ville ha et motstykke til he-man og ninja turtles. Vi ville ha noe norsk og jordnært og en historie som skaper en link mellom generasjoner. Dette er en traktormodell som revolusjonerte jordbruket etter andre verdenskrig, en traktor besteforeldre- og foreldregenerasjonen kan relatere seg til, sier Myklebust.

For skaperne var det også viktig at det lå noen grunnleggende verdier til grunn for serien, som sunnhet, miljøvern og kortreist mat.

- Det skulle ha en pedagogisk effekt. Vi har sagt nei til en del avtaler som ikke stemte overens med disse verdiene, sier Myklebust.

Trendy verdier

Han opplever at rammene for konseptet er noe som har vært savnet også utenfor Norge. At verdiene de baserer seg på er blitt mer trendy de siste ti årene, noe som er med på å drive interessen for Gråtass fram.

Denne uka lanserte Kongeparken årets nyhet, som er et eget område kalt Gråtassland.

- Gråtass passer som hånd i hanske. Han er kjent i hele Norge, og er høyaktuell siden det satses med nye filmer, sier lekemester Håkon Lund.

Det er for øvrig produsentene bak Karsten og Petra-filmene, Cinenord Kidstory, som skal produsere de tre nye kinofilmene med Gråtass og vennene hans.

- Det blir veldig gøy å lage filmer med Gråtass, og det er ekstra inspirerende at Gråtassland nå blir virkelighet i Kongeparken. Filmene vil gi en ny generasjon mange morsomme opplevelser med traktoren og vennene hans, sier produsent Kjersti Thorstad i Cinenord. (NTB)

Mer fra Dagsavisen