Nyheter

– Røykvarsleren er den billigste og beste livsforsikringen man har

Desember og januar er tradisjonelt sett høysesong for boligbranner.

– Jeg er veldig opptatt av brannsikkerhet, for brann er noe av det verste man kan oppleve. Hver gang jeg skal legge meg, går jeg og sjekker om kaffetrakteren er slått av, og at alt er slukket. Da kan jeg sove, fastslår Kari Elisabeth Sekkelsten (73) når Demokraten treffer henne hjemme i leiligheten på Gressvik i Fredrikstad.

Hun har fått besøk av branningeniør Thomas Søland og branninspektør Jonas Arntzen fra Fredrikstad brann- og redningskorps, som i disse dager er på rundtur i Fredrikstad og Hvaler for å hjelpe eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten, med gratis bytte av batteri i røykvarsleren.

– Dette er den billigste, beste og desidert viktigste livsforsikringen man har. Du kan gjerne ha flotte hus- og personforsikringer, og du kan godt si at slukkeapparat også er veldig viktig – men det hjelper veldig lite om det begynner å brenne midt på natta, og du ikke våkner opp av røykvarsleren, sier Arntzen.

Prioritert oppgave

Brannvesenet i Fredrikstad har tilbudt denne tjenesten i en årrekke, som et ledd i arbeidet rundt den landsomfattende Røykvarslerens dag (1. desember) og Aksjon boligbrann. Så langt i år har 25 personer i distriktet meldt interesse for bistand til den viktige oppgaven som må gjøres én gang i året.

– Da får du et tidlig varsel, og kanskje klarer du å slukke brannen, men i alle fall komme deg ut før den har blitt for stor. Det er derfor det er så viktig å bytte batteri og sjekke at den fungerer. Egentlig burde det vært enda flere som ringer oss for å få hjelp, mener Søland.

– Dette er kjempehyggelig, og de er så takknemlige. Vi føler virkelig at vi hjelper noen og gjør nytte for oss når vi drar på disse besøkene, så det er noe vi prioriterer, fortsetter han.

Og det trenger ikke nødvendigvis koste skjorta å forebygge mot brann. De to lokale brannmennene forteller at prisen på røykvarslere varierer fra 70 til 1.500 kroner, og at også de billigste kan gjøre nytten.

– Det var vel en test på TV2 der den som kom best ut var den til 1.500, men den som ble nummer to var en til 100 kroner fra Biltema, sier Søland.

– Men det er ikke dermed sagt at det er muligheter for å seriekoble den, noe vi anbefaler. Jeg har også erfart at de billigste røykvarslerne med mulighet for seriekobling fort kan dette ut, uten at man får noe varsel om det, legger Arntzen advarende til.

Les også: Gjennomfør en brannøvelse i hjemmet – det kan redde liv!

Thomas Søland fra Fredrikstad brann- og redningskorps er på førjulsbesøk hos Kari Elisabeth Sekkelsten (73) på Gressvik for å sjekke hvordan det står til med brannsikkerheten.

Branningeniør Thomas Søland blir møtt med stor takknemlighet når han avlegger et førjulsbeøk hos Kari Elisabeth Sekkelsten (73) på Gressvik.

– Helt strøkent

Når de først er ute for å bytte røykvarsler-batterier, tar de gjerne også en ekstra sjekk på hvordan det står til med brannsikkerheten i boligene for øvrig.

– Det første vi spør om er matlaging, og hvordan det ser ut rundt komfyren. Hvis vi er hos noen som røyker, ser vi gjerne etter svimerker. Så titter vi litt på det elektriske, bruk av skjøteledninger, og om det er noen svidde kontakter. Levende lys og bruk av mansjetter eller annen julepynt er også typiske ting vi ser etter, forteller Søland.

Hjemme hos Kari Elisabeth Sekkelsten har han og Arntzen lite å ta tak i.

– Her var det helt strøkent. Hun har askebegeret på plass, og er høyst oppegående på mange måter. Hun hadde jo også selv funnet ut at hun hadde en skjøteledning som var utsatt for varme, og tatt den ut av bruk, sier Søland fornøyd.

Og 73-åringen selv setter stor pris på brannvesenets serviceinnstilling.

– Dette er strålende! Jeg trenger dem, for jeg bor alene, så jeg er så glad i disse gutta. Og det er ikke bare på grunn av uniformen, altså, utbryter hun med glimt i øyet.

Thomas Søland og Jonas Arntzen reiser i disse dager Fredrikstad og Hvaler rundt for å bistå eldre og funksjonshemmede med bytte av batterier i røykvarslere før jul.

Thomas Søland og Jonas Arntzen reiser i disse dager Fredrikstad og Hvaler rundt for å bistå eldre og funksjonshemmede med bytte av batterier i røykvarslere før jul.

Farlige nattbranner

Årets Aksjon boligbrann har satt et ekstra søkelys på branner som bryter ut mellom klokka 23 og 7.

– Det er ikke nødvendigvis da det er flest branner, men det er de farligste, for da ligger folk og sover, sier Søland.

I 2018 rykket brannvesenet ut til 41 slike nattbranner i Østfold, 12 av disse i Fredrikstad.

– Hittil i år er vi oppe i åtte, men samtidig gjenstår det noen uker av året som erfaringsmessig tilsier at vi får noen branner til. Derfor er vi glade for all publisitet vi kan få rundt at folk må bytte batterier i røykvarslere og tenke litt generelt på brannforebygging, utdyper branningeniøren.

Les også: 39 omkom i brann i fjor – røyking er største årsak

Brannfarlig kombinasjon

For det er nemlig tida vi går inn i nå som gjerne er den travleste for brannmannskapene.

– Vi ser en tendens i november, desember og januar til at et brenner litt oftere enn ellers, med en topp rundt juletider. Det henger nok sammen med at det er kaldere, og at vi derfor fyrer mer og har økt belastning på det elektriske, men også at det rett og slett er jul og stress. Med alt du skal rekke å ordne, glemmer mange å blåse ut levende lys eller går fra mat på komfyren.

– Vi er også mer på fest på denne tida av året. Statistikken viser at det er flest menn som omkommer i brann, og over halvparten av dem igjen er påvirket av alkohol, legger Søland til.

Han har også en klar oppfordring til julebordsgjester om å gjøre unna nattmaten før man kommer hjem fra festlig og gjerne fuktig lag.

– Det kan vi ikke få sagt mange nok ganger. Hvis du absolutt skal lage deg noe mat, så smør deg en brødskive! Ikke begynn med en treretters med varmmat eller å steke hamburger og pizza. Det er sikkert fryktelig fristende når man kommer hjem ut på natta, men da er det bedre å få i seg en pølse eller kebab før du drar hjem. Jeg tror det er mye brannforebygging i akkurat det, avslutter Søland.

Les også: Avviser at Y-blokka rives før jul (DA+)

Brannmannskapene tilbyr også annen hjelp når de først kommer på hjemmebesøk, som for eksempel nye batterier til en adventsstake.

Brannmannskapene tilbyr også annen hjelp når de først kommer på hjemmebesøk, som for eksempel nye batterier til en adventsstake.

Mer fra Dagsavisen