Hadia Tajik returnerer trolig til hjemfylket Rogaland når nominasjonslistene for neste års stortingsvalg settes opp.

Rot i Rogaland gir Hadia-retur

Spåkoneavsløring førte til at Hadia Tajik ble Oslo-politiker. Nå er det krangel i Rogaland Ap som gjør det mulig for Tajik å returnere til hjemfylket som stortingskandidat.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Foran stortingsvalget i 2009 prioriterte ikke Rogaland Ap Hadia Tajik til en sikker plass på stortingslisten. Den gang kom Oslo Ap og snappet det politiske talentet rett foran nesen på Rogaland, og Tajik ble innvalgt på Stortinget for Oslo.

Åtte år seinere er bordet snudd: Nå er det Rogaland Ap som skal hente Hadia heim.

Les også: Oslo Ap ser etter nye minoritetskandidater

Rot i Rogaland

Denne uka ble det kjent at Tajik, som allerede har takket ja til gjenvalg i Oslo, vil bli vurdert som toppkandidat for Rogaland Ap. Dette kom overraskene på flere – blant annet nominasjonskomiteen i Oslo Ap.

Kamp i kulissene i Rogaland ga mulighet for Tajik til å sikte seg inn mot topplassen i hjemfylket:

Det var lenge klart at to av de største Ap-profilene i Rogaland, stortingsrepresentant Eirin Sund og gruppeleder i bystyret i Stavanger, Cecilie Bjelland, vil kjempe om toppen på Rogalandslista. Men etter det som beskrives som skitten og klønete prosess, valgte begge å trekke seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uformell kontakt

I Sunds tilfelle trakk hun seg da hun fikk signaler om at hun ikke ville bli foreslått på topplassen.

Dette banet imidlertid ikke vei for Bjelland: Hun ble foreslått på 4. plass mot AUFs ungdomskandidat. Det var uaktuelt for Bjelland å stille mot en AUFer. Resultatet ble en innstilling som flere i partiet skal ha funnet altfor ung og lett for et strategisk viktig fylke for Ap, med Torstein Tvedt Solberg på topp.

Det var da noen tok en telefon til Tajik.

– Det startet med uformell kontakt med personer i Rogaland Arbeiderparti, så fikk jeg en formell henvendelse om det var aktuelt for meg å bli vurdert til Rogalands liste. Det takket jeg ja til, sier Tajik til Dagsavisen.

Les også: Styrker Vestlandet

– Jonas ble informert

Flere sentrale kilder legger vekt på at denne ideen kom fra Ap lokalt, ikke sentralt. Tajik sier selv at all kontakt fant sted først etter at det første utkastet fra nominasjonskomiteen forelå.

– Er dette noe ledelsen har diskutert?

– Ledelsen har vært informert. Det er ikke naturlig for meg å gjengi samtalene vi har hatt om dette.

– Å stille for Rogaland, er det noe du har tenkt på før?

– Jeg kommer fra Rogaland, og var aktuell for en stortingsplass i 2009. Ulike omstendigheter gjorde at jeg ble innstilt i Oslo istedenfor. Jeg er takknemlig for å være representant for Oslo og for å jobbe med Oslo Ap. Nå er mitt navn til vurdering i begge komiteer. Jeg respekterer at de trenger ro til å gjøre sine vurderinger, sier Tajik.

Selv om Tajik sier det nå er opp til nominasjonskomiteene, tar sentrale kilder det nå for gitt at Rogaland setter henne på 1.-plassen og at Tajik takker ja.

Når Rogaland «stjeler» Tajik tilbake, er det med et «takk for sist» til Oslo Ap:

Les også: Tajik på flyttefot?

Broket historie

Høsten 2008: 10 minutter før Oslo Ap skulle legge fram sin nominasjonsliste før 2009-valget, trakk Saera Khan seg som følge av avsløringene om at hun hadde brukt 100.000 kroner på å ringe spåkoner på Stortingets regning.

Jens Stoltenbergs 25 år gamle rådgiver, som var innstilt i et annet fylke, ble overtalt til å stille på 6.-plassen etter Khan.

«Det var et vanskelig valg, siden jeg allerede hadde stilt meg til disposisjon for Rogaland Arbeiderparti», sa Tajik til VG den gang.

I Rogaland ble særlig AUF sinte på Oslo Aps manøver. I Oslo var enkelte skeptiske til Tajik fordi hun ikke kom fra Oslo og fordi hun ble oppfattet som Stoltenbergs kandidat.

Spagaten mellom å være regnet som en rogalending i Oslo eller en osloborger i Rogaland har siden hengt ved Tajik siden.

Leder: Leder: Høyt spill i Rogaland Ap

Ikke støtte

I 2013, da Tajik var kulturminister, var hun en het kandidat til å tre inn i Aps sentralstyret. Det ble hevdet at det var Stoltenbergs plan for å gjøre Tajik til en fremtidig lederkandidat. Slik gikk det imidlertid ikke.

Oslo Ap ville verken spille inn eller støtte Tajik. Hun var ikke nok Oslo. Fylkeslaget fikk inn Libe Solberg Rieber-Mohn.

For vestlandsfylkene var hun ikke nok Vestland. De ville ha en kandidat som snakket på vegne av kysten, og valget falt på Else-May Botten.

Også da Ap var på leit etter nye nestleder, dukket geografidiskusjonen opp:

– Tajik er valgt inn for Oslo og kan ikke regnes som vestlending, sa fylkesleder i Hordaland, Hans Erik Ringkjøb.

– Vi ønsker ikke Hadia Tajik som nestleder. Da blir Oslo-dominansen for stor, sa fylkeslederen i Sogn og Fjorande, Hilmar Høl.

Nå, foran 2017-valget, ser det ut til at nestlederen både er Oslo nok for Oslo Ap og vestlending nok for en topplass i Rogaland.

Les også: Mannekampen i Oslo Ap tilspisser seg