Ropstad: Visste at Solberg ville svare positivt på abortutspillet

Onsdag skrev Kjell Ingolf Ropstad på Facebook at han visste at Erna Solberg ville gi et positivt svar på abortutspillet hans. Torsdag sier Ropstad at han ikke visste, men «hadde forventninger».

 

KrF-nestlederen ble utfordret i kommentarfeltet på sin egen Facebook-side onsdag om samspillet med Høyre.

På Facebook hadde Ropstad delt og gått i rette med en NRK-artikkel som forteller at han hadde dialog med Høyre før han utfordret statsminister Erna Solberg om abort.

I NRK-artikkelen heter det: «Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare direkte på om han visste hva statsministerens respons på utspillet hans kom til å være».

I kommentarfeltet under sin egen Facebook-post, blir han utfordret på om han visste når og hva Solberg kom til å svare på abortutspillet hans. 

Da svarer KrF-nestlederen: «Nei, jeg visste ikke hvordan hun ville svare. Men ut i fra hennes engasjement i saken (personlig enig med oss) visste jeg det ville bli positivt svar.»

LES OGSÅ: KrF-topp reagerer sterkt på at partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad angivelig kjørte sololøp da han utfordret statsministeren om abort

Fikk Erna-svar etter få timer

Det var gjennom VG sist torsdag at Ropstad utfordret Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne paragraf 2c i abortloven, som åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Svaret fra Solberg kom i samme avis bare fire timer senere: Høyre-lederen var klar til å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort, og stilte seg åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen i abortloven.

Overfor Dagsavisen i dag avviser imidlertid Ropstad at han visste at statsministeren ville gi et positivt svar, men gir uttrykk for at han hadde forventninger om det.

Ropstad besvarte ikke Dagsavisens oppringning, men har svart skriftlig på spørsmål.

– Det virker konstruert at du med VG-utspillet skulle utfordre Solberg når du på forhånd visste hva hun kom til å svare. Hvordan kommenterer du det? 

– Jeg visste selvsagt ikke hva hun ville svare, det var jo derfor jeg utfordret Støre og Solberg. Men, ut fra hennes personlige syn var jeg sikker på at hennes svar ville være bedre enn Støre sitt. Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg så hennes svar, skriver Ropstad.

–  Nå svarer du at du selvsagt ikke visste hva Solberg ville svare. Det er motsatt av hva du svarte på Facebook. Der skrev du at du visste at hun ville svare positivt. Hvilke av de to svarene er riktig?

– Som jeg skrev visste jeg ikke hvordan Erna ville svare. Og mer presist er vel at jeg hadde forventninger om at hun ville svare positivt, men jeg ble selvsagt svært glad da hun svarte så positivt som hun gjorde, svarer KrF-nestlederen.

LES OGSÅ: Høyre-topp Henrik Asheim spår politisk kaos og advarer mot velgernes dom dersom KrF vraker Solberg-regjeringen og vender seg mot venstresiden

Kilder: Brudd på enighet

Solbergs svar på Ropstad-utspillet har skapt sterke reaksjoner. Det var ikke forankret verken med Solbergs samarbeidspartier i regjering, Venstre og Frp, eller i statsministerens eget parti.

Flere KrF-kilder har overfor Dagsavisen gitt uttrykk for at Ropstad med utspillet har brutt en enighet i partiledelsen og landsstyret om at partiet skulle kjøre en intern prosess, og be de andre partiene om å holde seg unna.

Å invitere Solberg og Støre til forhandlinger om en konkret sak, blir oppfattet som det motsatte av å slå ring om KrFs interne prosess.

– Mener du at ditt utspill, der du ber om avklaring fra Solberg/Støre i en sak som hører naturlig hjemme i regjeringsforhandlinger, er i tråd med å be de andre partiene om å holde seg unna KrFs interne prosess?

– Mitt utspill var basert på KrFs felles nye spissede politiske prosjekt. Kamp mot sorteringssamfunnet er jo en hovedsak for oss. Jeg presiserte i mine utspill at dette var noe partiet måtte diskutere når vi lander krav, men mener det er helt naturlig å få frem forskjellene på Ap og Høyre i disse spørsmålene. Støre hadde jo nettopp vært ute å åpnet for å diskutere en annen viktig KrF-sak, økt barnetrygd. Så da var det naturlig for meg å utfordre dem også på om de ble med oss i kampen mot sorteringssamfunnet. Noe Ap dessverre avviste, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Skal KrF bli eller gå? Her er sakene som kan vippe partiet til høyre eller venstre. Det handler om mer enn statsbudsjettet

– Hadde regien helt selv

Ropstad-utspillet og Høyre-lederens positive respons kom på et avgjørende tidspunkt rett før det viktige årsmøtet i Rogaland KrF der fylket skulle velge delegater til landsmøtet 2. november.

Fylkesårsmøtet endte med nær rent bord for KrFs høyrefløy. Ifølge NRK var det flere som gikk på talerstolen under årsmøtet og brukte sakene til å støtte opp under sitt syn om at KrF burde gå inn i Erna Solbergs regjering.

– Du har sagt til flere medier at du snakket med Høyre om abortutspillet i forkant. Fikk du da lovnader eller signaler om positivt svar fra Solberg om du kom med et slikt utspill?

– Nei, jeg fikk ingen lovnader om det. Dette var et utspill jeg selv hadde forberedt i god tid og som også er en sentral del av mine taler og vårt notat, svarer Ropstad.

– Var utspillet avtalt og koordinert med Høyre for å knytte Høyre og KrF tettere sammen for fylkesårsmøtene startet?

– Nei, dette var et utspill jeg hadde regien på helt selv. Men jeg hadde nevnt for folk i Høyre at dette var et tema jeg ville løfte, noe de ikke akkurat var overrasket over at jeg ville, skriver Ropstad til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Rogaland KrF lot høyresiden gjøre rent bord KrFU-lederen avviser Knut Arild Hareides kritikk

Hevder Ropstad posisjonerer seg

Også Dagbladet har omtalt Ropstads kontakt med Høyre i forkant av abortutspillet. I tillegg siterer avisa kilder på Hareide-fløyen i partiet som mener at «Ropstad har posisjonert seg som en utfordrer til partiledervervet gjennom flere kalkulerte medieutspill».

KrF-nestlederen avviser overfor avisa at han kan komme til å overta som partileder, og sier at det ikke er et aktuelt spørsmål.

Lørdag sa sentrale kilder i KrF til Klassekampen at de mener Ropstad har forrådt sin egen partileder med abortutspillet, og brukte beskrivelser som at Ropstad «har dolket sin egen partileder i ryggen», og at «dette var et dolkestøt».

Avisa mener å vite at Hareide var «dypt skuffet» over at Ropstad «tok initiativ til offentlige regjeringsforhandlinger med statsministeren på egen hånd uten at partilederen var informert – og før veivalget i KrF er avgjort».

Ropstad avviste påstandene overfor Klassekampen.