Innenriks

Romfolk starter kafé og systue

INTEGRERING: Med velsmakende sigøynermat og nysydde barneklær skal fordommene mot romfolk brytes ned.

Passende nok skjer dette et sted forbundet med kunnskap, Deichmanske bibliotek på Schous plass i Oslo.

- Her starter romfolk kafé og systue i oktober, forteller Robert Lorentsen, leder for pilotprosjektet «For romer med romer».

- I dag er det veldig vanskelig for romfolk å få jobb. Det finnes ingenting for dem. Da blir det også vanskelig å integrere dem i samfunnet. Men her får de være med på noe de liker, og liker de noe er det mye lettere å bli integrert, slik som de ønsker, forklarer han.

- Er som nordmenn

«Det er vanskelig å tenke positivt om romfolk når de ikke bare tigger, men stjeler også», sto det i et leserinnlegg i Aftenposten for en måneds tid siden. Ville innlegget kommet på trykk hvis «romfolk» var blitt erstattet med «nordmenn»? Denne tendensen til å skjære alle over en kam, gjør det ikke enkelt å være rom, heller ikke på arbeidsmarkedet.

- Vi blir ofte omtalt som folk det ikke går an å jobbe med. Det er ikke sant, sier Rebecka Flamros, en av dem som nå er tilknyttet prosjektet «For romer med romer».

- Vi romfolk er som alle andre. Noen liker å jobbe, andre liker det ikke. Akkurat som med vanlige nordmenn, tilføyer hun.

I dag er Flamros blant dem som vil dele sine erfaringer og tanker om fordommer, rasisme og hat mot minoritetsgrupper, under OXLO-konferansen i lokalene som skal huse den nye kafeen. OXLO-konferansen er en del av den årlige OXLO-uka, hvor fokus settes på mangfoldets muligheter og utfordringer.

Tredelt prosjekt

Fire-fem rom skal jobbe i den nye kafeen som blant annet får palatsjinky på menyen. Det er en form for pannekaker med friske bær. Gulasjsuppe, bakt potet med kyllingrøre og sigøynerkaker, er noe av det andre som er ment å friste dem som kommer innom.

- Her skal du kunne få en veldig bra lunsj for under 50-lappen, sier Lorentsen.

- Systuen vil til å begynne med få to-tre ansatte, kvinner som i dag er hjemmeværende og som sliter med å finne en plass i arbeidsmarkedet, fortsetter han.

Planen er at barne- og dameklærne som skal sys her, etter hvert skal selges både direkte fra systua og på nett.

Et informasjons- og formidlingsprosjekt om romsk historie, kultur og tradisjoner, utgjør tredje del av prosjektet.

- Hvem er det som skal jobbe her?

- Det er norske romfolk, som det finnes mellom 500 og 700 av, og som har bodd her i Norge i flere generasjoner. Fremdeles er det mange av dem som ikke har noen utdannelse og som ikke engang kan alfabetet, svarer Lorentsen.

- Hva med romfolk som bare er innom Norge for en kortere periode?

- Dette prosjektet er tilpasset de fastboende i Norge. For dem som bare er innom Norge, finnes det egentlig ikke noe lignende tilbud.

Ideen til en egen arbeidsplass for romfolk er hentet fra Sverige.

- Der har lignende prosjekter vært svært vellykket, forteller Lorentsen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen