Kultur

Romfolk anmelder politiet

Spesialenheten for politisaker etterforsker politiet for ti tilfeller av trakassering av romfolk. - Vi ser omfattende ulovlige politimetoder, mener Bjønnulv Evenrud i Folk er folk.

Dagsavisen anmelder

- Vi har mottatt 24 enkeltanmeldelser og nå har vi iverksatt etterforskning i ti tilfeller, sier Helle Gulseth til Dagsavisen.

Hun leder etterforskningsavdelingen for Sør-Norge i Spesialenheten for politisaker, som har ansvaret for å etterforske anmeldelser mot politiet.

De 24 anmeldelsene har tikket inn gjennom sommeren og gjelder bortvisning, bortkjøring, fratatte eiendeler, rasisme og trakassering. De fleste kommer fra enkeltpersoner blant romfolket, mens én av dem er fra Folk er folk.

- Er det sannsynlig at dere etterforsker flere av sakene?

- I de øvrige 14 skal vi gjøre undersøkelser, men vi vil ikke komme med noen beslutninger før i neste uke, svarer hun.

Kjørt vekk i varebiler

- Dette er toppen av et isfjell. Vi jobbet fulltid i tre uker for å berolige romfolk mot frykten for represalier og å motivere dem til å tro at det var noe vits å anmelde. Det at disse menneskene har turt å anmelde er viktig i seg selv, mener Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er folk.

Han forteller at anmeldelsene gjelder tre ulike typer forhold: 14 av dem handler om tyveri eller fjerning av folks eiendeler. De resterende om urettmessig bortkjøring og bortvisning.

- Politiet har dukket opp midt på natta med innleide varebiler og bortvist opp mot 30 mennesker fra Vaterlandsbrua. Samtidig har de blitt nektet å ta med seg tingene sine. Politiet nekter for at de har konfiskert ting, så da er det rimelig å anta at eiendelene har blitt kjørt bort og kastet. «Det var mye griseri, og da må kommunen rydde opp», er den offisielle historien, sier Evenrud.

Bedt om å spise ender

- Folk som har sittet og hvilt seg blir uten videre plukket opp på gata og kjørt til ukjente steder. I et tilfelle ble en gruppe fra romfolket kjørt 1,5 mil opp Mosseveien og satt av langs strekningen hver for seg. De kjenner ikke byen og måtte orientere seg om hvor de var. Det ble sagt at de ikke hadde rett til å oppholde seg der. Dette er skremmende oppførsel, sier han og fortsetter:

- Noen har også blitt satt av på et ukjent sted hvor det var ender og fått beskjed om at dette kan de jo spise. Romfolket oppfattet det som en referanse til at de angivelig spiser hunder.

Vil endre holdninger

- Hva vil Folk er folk oppnå med disse anmeldelsene?

- I første omgang forventer vi at politiet griper fatt i disse enkeltsakene. Jeg tror også at når romfolket ser at de blir tatt seriøst, vil det komme fram flere forhold. Vi forventer at det skjer en opprydning hos Oslo-politiet når det gjelder holdninger. Det vi ser er omfattende ulovlige politimetoder som har bakgrunn i dårlige holdninger.

- Er dette holdninger hos enkelte ansatte eller hos hele organisasjonen?

- Et par forhold kan lett utføres av råtne epler, men når du leier inn store varebiler midt på natta, er det koordinert. Da er det ikke den enkelte polititjenestemann, men høyere hold, mener Evenrud.

Ett døgns frist

Romfolkene som har slått opp telt på gressplenen utenfor Nidarosdomen, får bli der i ett døgn til, melder NTB. I mellomtiden skal Kirkelig fellesråd i Trondheim finne et nytt sted til dem.

Stiftsdirektør Steinar Skomedal sier til NTB at biskop Tor Singsaas ikke har noe sted å anvise romfolket, men at alle håper Kirkelig fellesråd skal finne et egnet sted på de arealer som rådet har ansvaret for.

Dette vil uansett bare bli en midlertidig løsning. Trondheim kommune har gjort det klart at romfolket ikke får benytte kommunale tomter. Fellesrådets arealer hører inn under Den norske kirke. Dette dreier seg om områder i tilknytning til kirker, prestegårder og kirkegårder.

Området romfolket nå camper på, tilhører staten og administreres av statsråden for kirkesaker, Rigmor Aasrud (Ap). Det som gjør saken så akutt, er avviklingen av en delvis kirkelig festival, Olavsfestdagene, som innledes i dag.

Skomedal sier at Singsaas har hatt møter med romfolket. Her har han gitt uttrykk for at han forstår deres vanskelige situasjon, men framholdt at han som biskop ikke har myndighet eller tomter han kan anvise.

Det var imidlertid biskopens initiativ som førte til at Kirkelig fellesråd startet arbeidet med å finne et egnet sted for romfolket innen i formiddag.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no