Innenriks

Rokeringer i regjeringen

Hanne Bjurstrøm går ut, mens Hadia Tajik går inn i regjeringen. Statsministeren kaller selv flere av endringene for trygge.

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte endringene på Slottsplassen klokken 11.15.

– Endringene innebærer en fornyelse og en samlet styrke. Vi får nye krefter, nye ideer og nye mennesker på nye poster, sier Stoltenberg. Det var bare statsråder fra Arbeiderpartiet som i denne omgang ble rokert på.

Politisk erfaring

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har fått avskjed i nåde etter søknad, fortalte Stoltenberg.

- Jeg vil takke Hanne Bjurstrøm for den jobben hun har gjort som arbeidsminister gjennom flere år, sa Jens Stoltenberg, før han begynte på presentasjonen av sin nye kulturminister, Hadia Tajik.

-Jeg ser fram til å jobbe med Hadia Tajik som ny kulturminister. Hun kommer fra Rogaland og har sin unge alder til tross lang politisk erfaring, sier Stoltenberg, og legger til at Tajik er arbeidssom, kunnskapsrik og nytenkende.

- En klar stemme i den offentlige debatten, sier statsministeren om hun som vil bli den yngste statsråden noensinne i Norge.

Stoltenberg forteller at han har tenkt på henne som mulig statsråd siden hun jobbet på hans kontor for noen år siden.

Riktig og viktig

Jonas Gahr Støre blir ny helseminister.

- Jeg gleder meg til å jobbe med helsepolitikk med Jonas Gahr Støre, sier Stoltenberg, som minner om at de to har jobbet med helsepoltiikk før.

- Jonas Gahr Støre som ny helse- og omsorgsminister er en viktig og riktig ting å gjøre.

- Jeg kommer ikke til en sektor i krise. Helse i Norge er i toppen i verden, sier Støre selv.

Sterke utenrikspolitikere

Espen Barth Eide overtar utenriksministerposten etter Støre.

- Det er trygt å få Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet. Han er en fremragende utenrikspolitiker. Kunnskapsrik og anerkjent med bred erfaring med utenrikspolitikk og sikkerhetsområdet. Han er ekspert og politiker og går inn i en rekke av sterke utenrikspolitikere og jeg er veldig trygg på at han vil ta vare på tradisjonen, sier Stoltenberg.

Bredt engasjement

Anniken Huitfeldt avløser Hanne Bjurstrøm som arbeidsminister.

- Anniken er en politiker som har et bredt engasjement og som hele sitt politiske liv har vært opptatt av de som sliter. Det tar hun med seg inn i Arbeidsdepartementet, sier Stoltenberg.

Han mener at Arbeidsdepartementet er et område der Huitfeldt har de beste forutsetningene, og at hun har et varmt hjerte som hun tar med seg inn i departementet.

Anne-Grete Strøm-Erichsen blir forsvarsminister igjen, slik hun var fra 2005 til 2009.

- Anne Grete Strøm-Erichsen som forsvarsminister er trygt og godt, sier Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen