Innenriks

Rødt tar grep for å stanse lønnsveksten på Stortinget

Millionlønninger bidrar til økt politikerforakt, mener partileder Bjørnar Moxnes. Han foreslår at lønnsveksten på stortinget skal være identisk med utviklingen i grunnbeløpet i folketrygden.

Rødt har tradisjon for å fremme motforslag når landets stortingsrepresentanter behandler egen lønnsøkning rundt sommertider. I år var intet unntak. Men denne gangen gikk forslaget for enda døvere ører enn vanlig.

I juni vedtok Stortinget å øke årets lønnssjekker til Løvebakkens utvalgte til:

  • 987.997 kroner for stortingsrepresentantene, opp 31.534 kroner
  • 1.410 073 kroner for statsråder, opp 45.057 kroner
  • 1.735 682 kroner for statsministeren, opp 55.405 kroner

De nye godtgjørelsene tilsvarer en økning på 3.2 prosent.

Nå vil Rødt ta grep for å hindre at lønningene fortsetter å stige.

Vil endre retningslinjene

Derfor har partiet levert forslag om å endre retningslinjene til Stortingets lønnskommisjon. Det er lønnskommisjonen som årlig foreslår godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringens medlemmer.

Rødt ønsker å sikre at lønnskommisjonen legger frem forslag om å senke lønningene og deretter binde dem til utviklingen i grunnbeløpet i folketrygden. Det vil si at lønnsveksten til stortingsrepresentantene ikke skal være høyere enn veksten i folketrygdens grunnbeløp.

– Stortingslønnen vokser mer enn vanlig lønnsvekst, og definitivt mer enn grunnbeløpet i folketrygden, forteller Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Grunnbeløpet til folketrygden per 1. mai er på 99.585 kroner. Beløpet økte med 2975 kroner fra 2018 til 2019, står det på Navs sider. 

– Grunnbeløpet er det som legges til grunn for å beregne pensjoner fra folketrygden. Det er grunnlaget for folks pensjon. Det er et viktig referansepunkt, legger Moxnes til.

Lønningene i offentlig sektor er i vinden om dagen. Forslaget til Rødt kommer nemlig få dager etter at Senterpartiet (Sp) erklærte at de ønsker å fryse lønningene til statens ledere. Partiet foreslår at de som tjener over 1,5 million årlig, ikke skal få lønnsøkning, melder NRK.

Sikter mot neste år

Fredag 13. desember tas Rødt sitt forslag opp til vedtak. Så langt har kun partiet selv stilt seg bak forslaget i Finanskomitéen, representert av komitéens eneste røde mann, Moxnes.

— Vi synes stortingslønnen er for høy, når du ser hva folk flest i Norge tjener. Folkevalgte skal tjene godt, men ikke bli noen lønnsadel, sier partilederen til Dagsavisen. 

— De er valgt for å representere befolkningen. Da blir det feil hvis lønnen vår er det dobbelte av hva vanlige folk tjener. Meldingene jeg har fått fra å reise rundt og snakke med folk, tyder på at det tjener mot folks rettferdighetsfølelse at stortingsrepresentanter skal ha millionlønn.

Partilederen peker på de stadig stigende lønningene som et bidrag til økt forakt for politikere. 

— Tilliten til politikere er ikke skyhøy. Da er dette et viktig tiltak, tror jeg. Stortingsflertallet kutter villig i sårbare grupper. Eldres pensjoner, arbeidsavklaringspenger, sier Moxnes.

I oktober kom det frem at regjeringen ønsker å kutte i minstesatsen for unge mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP), fra 198.000 kroner til 130.000 kroner.

— Når de har mage til det, burde de også ha magemål når det gjelder egen avlønning.

Les også: – I stedet for å holde igjen, virker det som om offentlige lederlønninger øker mest

Vil stanse lønsspiralen 

Selv tjener Moxnes cirka 300.000 kroner mindre enn sine kollegaer på Stortinget, grunnet partiskatten i Rødt.

— Er du bekymret for at årets lønnsøkningen fortsetter neste år?

— Ja, ja, ja. Dessverre. Ingenting tyder på at det vil stoppe. Det er forståelig at stortingspolitikere stemmer for saftig økning i egen lønn. Alle skjønner det. Jeg skjønner også det. Men denne lønnsspiralen må stanse. Det burde egentlig alle partier se.

Dette er langt fra første gang Rødt foreslår å kutte i politikerlønnen. Likevel er Moxnes optimistisk til at flere vil støtte forslaget denne gangen.

— Det som kanskje er mest provoserende er at politikerne ikke engang forsvarer sin egen lønnsøkning. Det tyder på at de har en dårlig sak. Men nå kommer vi med et forslag som ikke er et tall. Det tror jeg er lurt for å få med flest mulig.

— Er det realistisk at dere får mer støtte denne gangen? 

— Ja, hvert fall fra Arbeiderpartiet, tenker jeg. De har vært ute og støttet AUF som har bedt om kutt i politikeres lønninger. Også Sp har vært bra tydelige i å senke lederlønninger i offentlig sektor. Så vi håper flere blir med nå enn tidligere.

Mer fra Dagsavisen