Innenriks

Ritualer med muligheter

KONFIRMASJON: Holistisk, humanistisk, akademisk eller spiritualistisk? Reise på visjonsvake eller kanskje lære litt om film? Tilbudene er mange for dagens konfirmanter.

- Vi så tre filmer. Alle var ganske rare, de handlet om temaer man ikke snakker så ofte om, som seksualitet og grensesetting, sier Joanna Kristensen til mobilkameraet.

På humanistisk konfirmasjon med film som metode avslutter deltakerne hver kurskveld med videoblogg om hva de har gått gjennom. På kurset brukes også film som opptakt til diskusjoner, og deltakerne får møte filmskapere. På slutten av kursrekken skal de dessuten lage sin egen lille kortfilm.

- Jeg valgte kurset fordi det virket mer interessant enn de andre valgmulighetene, sier Kristensen.

Kamp om konfirmantene

Humanistisk (tidligere borgerlig) konfirmasjon er blitt arrangert siden 1951, men tilbudet endrer seg stadig. De siste årene har blant annet kurs med film, filosofi og kultur dukket opp som valgmuligheter.

- Man er hele tida på jakt etter metoder som får ungdommene engasjerte. Men emnene som tas opp er stort sett de samme uansett kurstype, påpeker kursleder på filmvarianten, Reidunn Longvik Reinholdt.

Human-Etisk Forbund er ikke alene om å fornye sitt konfirmanttilbud. Også Den norske kirkes konfirmasjon har endret seg de senere årene, som et motsvar til konkurransen fra Human-Etisk Forbund og andre aktører.

Sterke opplevelser

I Den norske kirke er blant annet leir- eller weekendkonfirmasjon blitt populært. Da kan ungdommene gjøre unna konfirmasjonsforberedelsene i løpet av noen få, intense dager, i stedet for å sette av en kveld i uka over mange måneder.

- Tidligere var konfirmasjonsundervisningen stort sett klasseromsundervisning med diskusjon av bibeltekster og etiske problemstillinger. I dag trekker man også inn sterke opplevelser. Både i form av turer og sosiale aktiviteter, og ved at konfirmantene involveres aktivt i gudstjenester og menighetsarbeid. Erfaringsbasert læring er blitt viktig, sier Høeg.

Viktig ungdomsrite

Selv om kirken, Human-Etisk Forbund og frikirkene har tilbudene som flest søker seg til, har det de siste årene også dukket opp mer alternative konfirma-sjonsvarianter. I Oslo kan du blant annet velge akademisk eller filosofisk konfirmasjon, mens holistisk konfirmasjon tilbys både i Oslo, Bergen og Stavanger.

- Forskjellen mellom oss og andre tilbud er kanskje at vi oppfordrer ungdommene til å lære mer om den indre verden, sier Annett Furuseth, kursleder for holistisk konfirmasjon i Oslo.

Foruten emner som de fleste konfirmasjonstyper tar opp, som etikk, identitet og seksualitet, tar Holistisk Forbunds kurs også opp temaer som spiritualitet, energiforståelse, drømmetydning og alternativ medisin.

- Kursrekken avsluttes med det som kalles utesitting eller visjonsvake. Da skal konfirmantene sitte alene ute i skogen en natt for å komme i nærmere kontakt med seg selv, forteller hun. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen