Innenriks

- Risikabelt av Venstre og KrF

ASYL: Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) håper flest mulig asylbarn får bli, 
men har sine tvil.

Avtroppende Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er nemlig ikke beroliget over Venstre og KrFs asylseire etter to uker sonderinger.

- Erna sier at regjeringen skal konsultere Venstre og KrF i disse sakene. Men det er veldig risikabelt å stille seg på utsida, slik sentrumspartiene nå har gjort. Det er en veldig lite konkret avtale, sier Thorkildsen.

Mange spørsmål

- I likhet med for eksempel NOAS forstår jeg ikke helt rekkevidden av det de blitt enige om, fortsetter Thorkildsen.

Hun har flere ubesvarte spørsmål.

- Når det gjelder engangsløsningen for langtidsboende barn så forutsettes det at foreldrene bidrar til å klargjøre sin identitet. Gjelder det i fortid eller nåtid? Hva med ulovlig oppholdstid, er det inkludert?

Hun forstår heller ikke hvorfor det er satt et skille ved barn fra land Norge har returavtale med.

- Frp vil styre

SV-politikeren er overbevist om at Frp vil ta styring over justisdepartementet.

- Jeg synes det er trasig at det antakelig blir en Frp-statsråd som skal konkretisere denne politikken. Da vil ikke reglene tolkes vidt for å si det forsiktig. Uansett vil jeg understreke at SV vil være en konstruktiv og utålmodig alliert med Venstre og KrF i denne saken. Vi er opptatt av barna, ikke av spillet. Derfor håper jeg Venstre og KrF har rett i at dette er et gjennombrudd, sier Thorkildsen.

Les også: Full forvirring om asylpolitikken

Slår tilbake mot KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide sa mandag at sentrumspartiene nå hadde fått mer gjennomslag på to uker enn SV har fått på åtte år. Blant annet at det skal bli en egen regel at det som barnefaglig forsvarlighet skal vektlegges i større grad av utlendingsmyndighetene.

- Det er jeg enig i at det bør. Hva det vil få og si i praksis vet vi ikke. Jeg ser en rekke fallgruver her, sier Thorkildsen.

Hun tror det fortsatt vil bli en diskusjon om hvilke innvandringregulerende hensyn som skal veie tyngre enn barnas beste.

- Men jeg håper de store ordene fra i går holder gjennom den prosessen vi nå skal være tilskuere til, sier hun.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen