Eirik Jensens advokat Arild Holden etter bekjentgjørelsen av at Jensen skal tiltales. FOTO: FREDTIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Riksadvokaten: Eirik Jensen skal tiltales

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet, opplyser hans advokat Arild Holden.

 

Se grafikk nederst i saken

– Nå skifter saken arena slik at Elden og undertegnede skal slåss for Eirik Jensens uskyld i retten. Hvorvidt bevisene holder, vil vise seg da, sier Holden.

Rettssaken mot Jensen starter 22. august og det er satt av 16 uker til saken i Oslo tingrett.

– Vi har meddelt ham dette nå og skal samtale med ham senere i dag. Han har folk rundt seg heldigvis, slik at han har noen å støtte seg til, sier Holden som forteller at han ikke har fått beskjed om at Jensen skal pågripes.

– Han er selvfølgelig oppgitt, men jeg tror han er klar for å kjempe for sin uskyld i retten, sier Holden om Jensens reaksjon på siktelsen.

LES OGSÅ: Polititoppens sjefer

2,1 millioner

Han forteller at Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av et betydelig kvantum narkotika og for grov korrupsjon.

– Det er et beløp på minst 2,1 millioner kroner, sier Holden, og legger til at Jensen nekter for alle forholdene og hevder sin uskyld som han har gjort fra dag én.

– Med all respekt: Tiltalen er ganske frisk. Bevisene halter, sier advokaten, som mener påtalemyndighetens sak står og faller med forklaringen til den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen, sier Holden.

– Hvis Cappelens forklaring velter, velter alt, sier Holden. Han hevder det er svært lite i den mer enn 1.000 sider lange forklaringen til Cappelen som holder vann.

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014 og løslatt fra varetekt 30. mai samme år. Den erfarne politimannen ble først siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en svært omfattende narkotikasak med den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen i spissen.

Cappelen

Cappelen har forklart at Jensen bisto ham med hasjsmugling i flere år. 16. oktober 2014 ble siktelsen mot Jensen utvidet til å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

LES OGSÅ: Jensen løslatt fra varetekt

– Bør henlegges

Eirik Jensen ble ansatt i Oslo politidistrikt i 1977 og var blant annet leder for Oslo-politiets gjengprosjekt fra 2006 til det ble lagt ned i 2011, en beslutning Jensen mente var ødeleggende for politiets dialog med gjengene og det forebyggende arbeid med gjengkriminaliteten i hovedstaden.

Jensens forsvarere Arild Holden og John Christian Elden har vært klare på at saken bør henlegges.

– Det er snakk om maksimal strafferamme. Det er en meget alvorlig tiltale, sier Holden. (NTB)

 

Oslo-politiet: – Den alvorligste polititiltalen som er tatt ut

Oslos visepolitimester Sveinung Sponheim kaller tiltalen mot Eirik Jensen den alvorligste som er tatt ut mot en politiansatt noen gang.

– Det sier jo i grunnen det meste, sier han til NTB kort tid etter at det ble kjent at Riksadvokaten har tatt ut tiltalen.

Eirik Jensen har arbeidet høyt oppe i systemet i Oslo politidistrikt som spesialetterforsker. Han er nå suspendert fra sin stilling. En svært omfattende rettssak er berammet til 22. august.

– Mange av våre ansatte har jobbet med ham gjennom mange år og vil bli sentrale vitner.

– Det gjelder både tidligere ledere, nåværende ledere og kolleger av ham. Det er i første rekke de han har jobbet tett sammen med de senere årene det dreier seg om, sier Sponheim.

Han bekrefter at det er en slags lettelse i det at man endelig ser en retning i denne saken.

– Nå har det tatt to år og vel så det. Det er jo godt å bli ferdig med det og ha kommet så langt. Vi har jo vært preget av det i disse to årene, sier visepolitimesteren.

Da NTB snakket med ham, var han ikke kjent med om det har kommet noen reaksjoner innad i politihuset på at det nå er tatt ut tiltale mot en tidligere kollega. (NTB)

 

Politiets Fellesforbund: – En tragisk og uheldig sak

Politiets Fellesforbund betegner saken mot Eirik Jensen som tragisk og uheldig.

Leder i forbundet, Sigve Bolstad, sier at etterforskningen i saken har tatt lang tid og at det er bra at det nå endelig kommer en tiltale.

– Jensen har jobbet mot særdeles krevende miljøer. Etter at saken kom opp har han vært utsatt for en enorm belastning og påkjenning, sier Sigve Bolstad.

Han påpeker at Politiets Fellesforbund ikke tar stilling til selve saken.

– Men vi har fulgt opp Jensen som et medmenneske. Det vil vi fortsatt gjøre, sier Bolstad. (NTB)