Kjell Inge Røkke, her under feiringen av USAs nasjonaldag i 2012, står oppført med null kroner i inntekt i 2013, men topper listen av landets rikeste. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Rik, rikere, Røkke

SKATTELISTENE: Kjell Inge Røkke er landets rikeste med en formue på nesten 11,8 milliarder kroner, viser skattelistene for 2013 som ble gjort tilgjengelig natt til fredag. En 19-åring er landets nest rikeste.

På andreplass på listen over de rikeste i landet finner vi nemlig industri- og finansmannen Johan H. Andresens 19 år gamle datter Katharina Gamlemshaug Andresen, som står oppført med 4,6 milliarder i formue.

 

Næringslivstoppen Trond Mohn følger på plassen bak med 4,5 milliarder. Sønnen Fredrik Wilhelm Mohn har 4,3 milliarder, mens Svein Støle har 4,1 milliarder i formue.

Eiendomskongen Olav Thon, som toppet rikinglisten i skatteåret 2012, ligger nå nede på en 26. plass med 1,1 milliarder kroner i formue – 8,8 milliarder mindre enn på samme tid i fjor. Årsaken til fallet er at Thon i fjor overførte store deler av formuen sin til en stiftelse, skriver VG. Thon betalte over 124 millioner kroner i skatt til Hole kommune i Buskerud, men bidro i fjor med snaue 31 millioner, altså et kraftig inntektstap for kommunen.

Ser man på hvem som tjente mest i fjor, er det kraftinvestoren Einar Aas i Grimstad kommune som topper lønnslista, med 313,7 millioner. Trond Mohn tjente 304 millioner, mens forretningsmannen Terje Tom Høili tjente 238 millioner.

Både Røkke og 19 år gamle Andresen står oppført med null kroner i inntekt i ligningsåret 2013.

Mest skatt var det Trond Mohn som betalte. Han betalte inn 135,5 millioner kroner til fellesskapet i 2013, mens Røkke ikke følger så langt bak med drøye 130 millioner. Aas betalte rett i overkant av 100 millioner i skatt.

 

Widvey er rikest i regjeringen

Av regjeringens 18 medlemmer har kun fem skattbar formue, ifølge skattelistene for i fjor. Rikest er kulturminister Thorhild Widvey (H), med en formue på rundt 3,4 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg (H) følger som nummer to, med 1,5 millioner kroner i formue, melder NRK.

Vidar Helgesen (H), statsråd for EØS-saker, er den eneste som står oppført med null kroner i inntekt i fjor. Samtidig var statsrådskollegaen i Utenriksdepartementet, utenriksminister Børge Brende (H), den i regjeringen med høyest inntekt – drøyt 4,7 millioner kroner.

Brende skattet bare 324.000 kroner til Norge i fjor, men han betalte i tillegg over 2 millioner kroner i skatt til Sveits, der han inntil oktober i fjor jobbet som direktør for World Economic Forum, opplyser Utenriksdepartementet i en kommentar til skattetallene. (NTB)