Innenriks

Reservasjonsrett deler Sp

STØTTER DE BLÅ: Vi kan ikke bare overse at legene har en samvittighet, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

- Jeg har aldri vært for å gi legene en rettighet, men jeg er kommet til at jeg synes det bør være en mulighet. Jeg er enig i at det er kommunene som bør få vurdere dette ut fra det helhetlige bildet av helsetilbudet i kommunen, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Les også: Grasrota sier nei til regjeringen

Senterpartiet delt

Bråket rundt regjeringens forslag om å gi legene mulighet til å reservere seg fra å henvise til abort, gir seg ikke. Ap og SV er i harnisk og kaller det forsøk på å reverse abortloven. Høringsfristen er 30. april, og avstemningen skjer trolig ikke før til høsten. Men et representantforslag fra SV om å ikke utvide legers reservasjonsrett holder liv i debatten på Stortinget. I går gikk fristen ut for å avgi innstilling i saken. Toppe, som er Senterpartiets medlem i Helse- og omsorgskomiteen, støtter i sin merknad regjeringens syn på saken.

Partiet har ikke tidligere tatt standpunkt i saken, og stortingsgruppa er delt. Fredag skal spørsmålet behandles i landsstyret. Kjersti Toppe er selv utdannet lege. Hun understreker imidlertid at hun ikke er noen «reservasjonslege».

- Pasientenes rettigheter kommer først. Derfor er jeg mot å gi legene blankofullmakt. Men dette handler om at vi har verdier i et liberalt samfunn som vi bør ta vare på. Helsepersonells samvittighet er en del av det, sier Toppe.

Les også:

Fristiller medlemmene

Det er bare tre stemmer som gir Høyre, Frp og KrF det avgjørende flertallet for å få gjennom forslaget i Stortinget. Regjeringspartiene vil ikke fristille sine medlemmer når saken skal til votering. Det gjør imidlertid Senterpartiet. Dagsavisen har snakket med flere i partiets stortingsgruppe. Per Olaf Lundteigen er blant dem som støtter Toppe, og er for å gi legene mulighet til å reservere seg. Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum vil ikke flagge synspunkt. Geir Pollestad, Jenny Klinge og Heidi Greni er alle mot reservasjonsrett for leger.

- Jeg skjønner ikke argumentet om at det skal være bedre for samvittigheten å henvise til en annen lege som henviser til abort. Det er mange andre samfunnsområder der dette kan bli et tema. Det finnes politi som er uenige i vår asylpolitikk. De synes det er vanskelig å sende ut barnefamilier for eksempel. Det er reelt at de også vil kunne ønske å reservere seg mot det, og da er vi i gang, sier Heidi Greni.

I dag møter statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime, der saken kan bli et tema.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen