Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterte rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Norges Bank senker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. På bildet (f.h) Sentralbanksjef Øystein Olsen, direktør i finansiell stabilitet Ida Wolden Bache og Sindre Weme.

Renta ned mot null

KOMMENTAR: Norges Bank setter stadig nye renterekorder.

Torsdag kuttet Norges Bank renta til 0,5 prosent. 0,5 er ikke noe rentegulv. Sentralbanksjef Øystein Olsen antyder at renta kan gå ned mot null og faktisk under null.

Årsaken er enda mørkere økonomiske utsikter. Penge­politikken – renta – er førstelinjeforsvaret mot økonomisk nedtur. Forsvaret mobiliseres nå for fullt.

Norges Bank har tidligere avvist muligheten for minusrente. Nå vil banken ikke utelukke det. Det vil i så fall revolusjonere pengepolitikken her i landet. Alt blir snudd på hodet. I praksis vil det bety at vi må betale for å spare og få betalt for å låne!

Kommentar: Boligkjøpere kan le hele veien til banken

Renterevolusjonen er allerede gjennomført i flere andre land. EUs sentralbank (ECB) opererer med minusrenter på bankenes innskudd i sentralbanken. I våre naboland Sverige og Danmark opereres det også med negativ rente. Det samme gjelder for Japan og Sveits. Japan har alltid vært noe for seg selv. Men at banklandet Sveits har minusrente henger ikke på greip.

Folk med boliglån kan glede seg over at det omtrent ikke koster noe å låne penger. Det er kortvarig glede. For landet og dermed for oss alle, er nemlig renter ned mot null og under null ikke bra. Det bekrefter at økonomien omtrent står stille og at arbeidsløsheten fortsetter å stige.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rekordlav rente er et forsøk på å få den økonomiske motoren i gang ved å gi full gass med rentefoten. Tanken er at lave renter vil få oss til å bruke mer penger og spare mindre. Det siste er nok riktig. Det er tull å spare penger i banken når det er mer lønnsomt å ha pengene under madrassen. Er du engstelig for innbrudd, er bankboksen et bedre alternativ enn sparekontoen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil nok helst holde igjen. Men når andre lands sentralbanksjefer setter renta i minus, blir hans rente dratt med ned.