Politikk

- Renta ikke viktigst

I morgen avholder Norges Bank rentemøte. Eiendomsmeglere tror ikke renta vil ha mye å si for boligprisene.

Helt siden 2009 har de norske boligprisene vært i kontinuerlig vekst. Fra finanskrisebunnen i 2008 og fram til i år har prisene økt hvert år. Tradisjonelt har renta vært et viktig verktøy for å dempe en slik prisvekst i boligmarkedet, men denne gangen tror ikke Norges Eiendomsmeglerforbund at det er der skoen trykker.

- I stedet er årsaken den manglende boligbyggingen. Renta kan gjøre litt for å dempe prisveksten, men hvis man virkelig vil gjøre noe med dette må man bygge boliger i sentrale strøk, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer.

Dreyer sier han forstår Norges Banks utfordring når de skal beslutte ny styringsrente under morgendagens rentemøte: Sentralbanken skal balansere hensynet til et hjemlig overopphetet boligmarked, noe som isolert sett tilsier hevet styringsrente, med hensynet til den sterke kronekursen og kaoset i europeisk økonomi.

- Dette er en vanskelig utfordring. Men isolert sett skulle nok vi som jobber med dette sett en renteøkning som kunne bidratt til å bremse prisveksten. Den oppbremsingen tror jeg alle vi som jobber med dette kunne ønske oss, sier Dreyer.

Ønsker seg nybygging

Synet på behovet for flere nye boliger, heller enn økt rente, deles av flere i bransjen. En av dem er administrerende direktør for Terra Aktiv Eiendomsmegling, Grethe W. Meier. Hun forteller at de også i deres selskap opplever en veldig stor prisvekst på boligene de selger. Denne prisveksten er ganske jevnt fordelt, men er større enn gjennomsnittet for noen typer boliger.

- Den største prisveksten opplever vi på de typiske familieboligene, der rekkehus i Oslo kan komme opp i seks millioner. Det er klart at lav rente har noe å si for at prisene kommer opp i slike summer, men det store misforholdet mellom tilbud og etterspørsel i markedet trekker opp prisene mer, sier hun.

- Fortsatt prisvekst

For at prisene i boligmarkedet skal stagnere litt, mener Meier det er viktig at det settes i gang nye prosjekter for å bygge flere boliger. Dette er den eneste måten å rette opp i det nåværende misforholdet mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, sier hun.

- For oss er det ikke et mål å ha så høye boligpriser som overhodet mulig. Det viktigste for vår del er at det er et sunt omløp i boligmarkedet, og at det ikke er slik at alle vil kjøpe, men ingen vil selge.

I motsetning til Dreyer tror ikke Meier vi vil få noen umiddelbar utflating i prisveksten. Hun mener alle faktorer peker i retning av at veksten skal fortsette videre oppover, slik den har gjort det siste tiåret.

- Da tenker jeg spesielt på faktorer som mye tilflytting, lav rente og lav arbeidsledighet. Dette er alle ting som peker i retning av en fortsatt prisvekst, sier hun.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen