Helge Bod Vangen demonstrerer vårvasken utendørs. Her skrubbes et hagebord med terrasserens. Når bordet tørker, skal det behandles med teakolje. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX

Rent og pent til sommeren

Sent ute? Her får du 
profftips til en kjapp klargjøring av terrasse og utemøbler.

Du kommer langt med mye vann og litt såpe. Helge Bod Vangen, markeds- og utviklingsdirektør i Jordan, lot seg utfordre til å demonstrere de beste triksene for å gjøre utemøblene, vinduene og terrassen klar for en forhåpentligvis solrik sommer.

- Se på det som ei treningsøkt, smiler direktøren, mens han vasker et hagebord i tre med børste, vann og såpe.

 

Hagemøblene

Vinteren etterlater seg spor, og alt som må tåle vær og vind, kan se både møkkete og slitt ut om våren. Selv om hagemøblene har stått under tak eller presenning i løpet av den kalde årstida, trenger som regel både plast- og tremøbler en aldri så liten overhaling.

- Det skal ikke så mye til for å få gamle eller skitne møbler til å skinne igjen. Sett møblene på gresset og spyl først av dem med hageslangen. For å få bort skitten, bør man også skrubbe litt. Spray på med litt husvask, og la det virke i cirka 15 minutter før du børster med egnet kost og skurepad. Deretter er det bare å spyle av med vann igjen, konkluderer Helge Bod Vangen.

Plastmøbler kan bli som nye ved å bruke en mikrofiberklut med en semsket overflate som ikke lager riper. Nye og nyvaskede plastmøbler kan med fordel også poleres med bil- eller båtpolish. Da får de en overflate som er lett å rengjøre.

- Og tremøbler som er veldig værslitt eller flasser, bør behandles på nytt med olje eller beis, påpeker Vangen.

 

Terrassen

Forlengerskaftet er - sammen med malerrullen - også et nyttig hjelpemiddel når terrassen skal vaskes og oljes, i hvert fall hvis man ønsker å gjøre det raskt.

Spyl terrassegulvet vått først. Spray deretter på en blanding av vann og husvask, terrasserens eller kraftvask. Husvasken fjerner skitt og sopp uten at du behøver å male, olje eller beise etterpå, mens de to andre er kraftigere og beregnet for vask før behandling med maling, olje eller beis.

- Det kan være lurt å bruke en toliters lavtrykkssprøyte til å påføre vaskemiddelet med. Konsentrer deg om to-tre terrassebord av gangen. Mens det er vått, børster du i lengderetningen med en kost med myk, syntetisk fiberbust som ikke riper opp underlaget. Spyl av med hageslangen, sier Vangen og spyler.

Etter at terrassen er vasket, må man vente et par døgn før man begynner på siste del av jobben. Helge Bod Vangen bruker en terrasseolje med fargepigmenter og en kombinert rullebøyle og etterstryker. Rullen kan klikkes fast slik at den ikke ruller.

- Du ruller først på oljen, ta to-tre terrassebord samtidig. Etterpå låser du rullen med et klikk for å fordrive den våte terrasseoljen. På denne måten sørger du for at terrassebordene får like mye olje hele veien. Og da legger det seg heller ikke en film som sprekker opp og flasser av. Denne terrassen på 40-50 kvadratmeter kan man olje på cirka én time. Det er ei fin treningsøkt, fastholder han. (NTB tema)