Innenriks

Rekordmye til nødhjelp

Bistandsorganisasjonene klapper i hendene over rekordstort budsjett, men ber om flere kvoteflyktninger.

Med nær 34 milliarder kroner utgjør årets bistandsbudsjett en prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). Det er gledelig og gjør at bransjen nå kan fokusere mer på innhold og kvalitet, sier Gry Larsen, generalsekretær i Care Norge til Dagsavisen.

– Skuffet

Etter at fjorårets budsjett ga kutt i Norges internasjonale freds- og forsoningsarbeid, hadde Gry Larsen og Care håpet på en økning i år. Men støtten står på stedet hvil.

– Vi er skuffet over at regjeringen legger seg på samme lave nivå som i fjor når det gjelder fred og forsoning, inkludert arbeid med kvinners deltakelse i fredsarbeid. Her hadde vi forventet økt innsats, sier Gry Larsen.

Regjeringen legger kostnader til asylsøkere i Norge inn på bistandsbudsjettet, en post som er halvert siden i fjor, da det kom rekordmange flyktninger til landet. Årets asylutgifter er på 3,7 milliarder kroner, mot 7,4 milliarder i fjor.

Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener asylkostnader bør holdes utenfor bistandsbudsjettene.

– Målet med bistand er fattigdomsbekjempelse og da er det uheldig at hver tiende bistandskrone går til asylutgifter i Norge. Vi skal ta imot flyktninger og asylsøkere på en anstendig og god måte, men pengene kan ikke tas fra verdens aller fattigste, sier Næss-Holm til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

500 millioner mer

Både Care Norge og Flyktninghjelpen ber regjeringen øke antall kvoteflyktninger, på grunn av den store nedgangen i asylkostnader.

Utenriksminister Børge Brende (H) har økt pengebruken på utdanning, helse og humanitær hjelp i årets bistandsbudsjett. Over fem milliarder kroner er satt av til humanitær bistand, og 3,4 milliarder til utdanning. Det er 500 millioner mer enn fjorårets budsjett.

Mer fra Dagsavisen