Innenriks

Rekordlave tall for Downs syndrom

ABORT: I 2012 ble det født 49 barn med Downs syndrom i Norge. Aldri før har tallet vært lavere.

Nye tall fra Medisinsk fødselsregister, som ble lagt fram i februar, viser at det i 2012 ble født 49, hvorav tre dødfødte, barn med Downs syndrom. Først i 1999 fikk man gode registreringsmetoder for dette, og siden den gang har tallet aldri vært lavere enn det var i 2012. Dette er også det første året det ble abortert flere fostre med Downs syndrom enn det ble født barn med denne diagnosen. I 2012 ble det abortert 69 fostre med Downs syndrom.

- Det er skremmende. Jeg er veldig redd for at vi skal få et sorteringssamfunn, sier Marte Wexelsen Goksøyr (31), når hun får høre de nye tallene.

Goksøyr, som er skuespiller og debattant med Downs syndrom, holdt appell under grunnlovsjubileet i forrige måned, der hun advarte mot sorteringssamfunnet.

- Jeg er redd for at vi får et samfunn som ikke er inkluderende, der vi ikke er blandet og ikke blir kjent med hverandre, sier Goksøyr til Dagsavisen.

9 av 10 tar abort

Totalt sett velger cirka to av ti gravide kvinner å avbryte svangerskapet. Men de aller fleste kvinner som får påvist Downs syndrom hos fosteret, velger abort.

En fersk beregning Medisinsk fødselsregister har gjort for Dagsavisen viser at 87 prosent av kvinnene som i 2012 kjente til at fosteret hadde Downs syndrom, valgte å ta abort. Tallene, som har vært mellom 80 og 90 prosent i flere år, er beregnet på grunnlag av informasjon om kvinner som har vært på fosterdiagnostiske undersøkelser.

Professor og overlege ved Medisinsk fødselsregister, Kari Klungsøyr, understreker at tallene er usikre, men at hun tror de gir et riktig bilde av situasjonen.

- Dersom en kvinne har fått vite at hun har et foster med Downs syndrom, og velger å bære det fram, er det såpass spesielt at vi antar at jordmor forteller oss om det, sier Klungsøyr.

- Har mislykkes

Dagrun Eriksen, nestleder i KrF, reagerer på de ferske tallene.

- Dette er et sterkt signal om at vi har mislykkes som samfunn, sier hun til Dagsavisen.

Hun understreker at hun ikke kritiserer den enkeltes valg om å ta abort.

- Først og fremst må vi som politikere sette søkelyset på oss selv. Vi har sviktet, sier Eriksen.

- Når jeg hører om den kampen mange foreldre må kjempe med samfunnet, blir jeg lei meg. Det viktige er at foreldre som føder funksjonshemmede barn får den hjelpen de trenger, fortsetter hun.

Ikke overrasket

Hun får støtte av nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp). Hun er imidlertid ikke overrasket over tallene.

- Dette er en trend vi også ser i andre land. Vi er nå i en situasjon der vi risikerer at barn med Downs syndrom ikke blir født lenger. Vi hadde nok trengt flere tiltak for motvirke den trenden, sier hun.

Toppe ser utviklingen en større sammenheng der det er et press både i helsevesenet og samfunnet for øvrig om å oppnå det perfekte, og ha tilgangen til å få det til. Hun mener det skjer i det stille, og at vi trenger flere som sier ifra.

- Samfunnet aksepterer i mindre grad at en ikke velger vekk et foster med et avvik, når man lett kan finne ut av det. På sikt kan det bety at en velger vekk fostre med andre skavanker, som er helt forenlig med et godt liv. Det er en etisk vanskelig vei vi er på, sier hun.

Kari Klungsøyr ved Medisinsk fødselsregister sier det er for tidlig å si om det lave antallet fødte barn med Downs syndrom signaliserer en ny trend.

- Tallene for 2012 er et foreløpig avvik. Når tallene er så små i utgangspunktet vil de svinge fra år til år. Vi må følge tallene over flere år før vi kan si om dette er en tendens, sier Klungsøyr.

Lave tall i Danmark

Rekordlave 23 barn med Downs syndrom ble født i Danmark i 2012. Det blir satt i sammenheng med innføringen av fosterdiagnostikk i uke 11-14. Her hjemme har Ap, SV og Frp vært pådrivere for å gi norske kvinner en lignende mulighet. KrF fikk i regjeringsforhandlingene i fjor høst imidlertid gjennomslag for å lukke døra til tidlig ultralyd. Det er Eriksen glad for. Hun er redd for «danske tilstander» her hjemme.

- Vi er på god vei allerede, så jeg tør ikke tenke på hva slags situasjon vi får om vi innfører screening av alle gravide, sier hun.

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, sier han vil være forsiktig med å tolke tall fra ett enkelt år.

- Uansett viser tallene et dilemma i et åpent, moderne samfunn. Jeg ønsker et samfunn hvor så mange kvinner og par som mulig ønsker å bære frem barn til verden - helt uavhengig av om fosteret har påvist Downs syndrom eller ikke. Samtidig mener jeg vi skal respektere at vi i Norge har valgt å tillegge valget om abort til den enkelte kvinne - ikke til en nemnd av leger eller andre. Jeg er helt overbevist om at det bak hver enkelt avgjørelse blant norske kvinner og par ligger lang betenkningstid og krevende diskusjoner, sier Micaelsen.

- Jeg er åpen for å diskutere hvordan vi i enda større grad kan legge til rette for å bære frem barn med spesielle behov i Norge, legger han til.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen