Innenriks

Reimes fast igjen

Politidirektoratet vil gjeninnføre bruk av reimsenger mot ustabile personer i norske politiarrester. Reimsengene ble avskaffet etter skandaleavsløringer i 2013.

Det skriver fagbladet Juristkontakt. Forslaget om at politiet igjen skal kunne legge arrestanter på reimseng møtes med sterk kritikk av Sivilombudsmannen og Advokatforeningen.

Les også: Rystet over 
reimseng-avsløring

«Bedre reimsenger nå»

«Det har kommet bedre typer reimsenger på markedet, der det blant annet er mulig for arrestanten å sitte mer oppreist. Reimseng brukes i psykiatrien, og i enkelte tilfeller vil det være bedre for arrestanten med reimseng enn annen bruk av bendsler og makt», heter det i forslaget Politidirektoratet (POD) har sendt ut på høring.

Formålet med ny arrestinstruks er ifølge POD å sikre lik behandling av arrestanter i alle landets politiarrester og ivareta liv, helse rettssikkerhet og menneskeverd. Reimseng skal kun brukes når en arrestforvarer er tilstede.

– Instruksen skal sikre notoritet, bidra til en ensartet praksis og effektiv ressursutnyttelse, skriver Politidirektoratet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oppdaget tilfeldig

Først 27. april, to uker etter at høringsfristen gikk ut, ble forslaget publisert på offentlig elektroniske postjournal - og Juristkontakt kunne begjære innsyn.

– Politidirektoratet har selv forbudt dette tidligere. Vi ser ingen grunn til at reimseng igjen skal tas i bruk, og at et så prinsipielt spørsmål i praksis skal overlates de enkelte distrikt, skriver Advokatforeningen i sitt høringssvar.

Bruk av reimseng og tvangstrøye ble forbudt i politiarrest med umiddelbar virkning etter skandaleavsløringer i 2013. Det var sivilombudsmannen som ved en tilfeldighet oppdaget reimseng under en inspeksjon i Rogaland fengsel. Det kom fram at landets øverste politiledelse manglet lovhjemmel for bruken, hadde ikke oversikt over hvilke arrester som brukte reimseng - eller hvor ofte de ble brukt.

Les også : Politisk harme over reimsengbruk

Etterlyser

Nå etterlyser sivilombudsmann Aage Thor Falkanger igjen lovhjemmel.

– Det er ikke spesifisert i hvilke tilfeller reimseng vil være bedre for arrestantene enn bruk av tvangsmidler eller maktbruk. Det vil klart innebære en risiko før økt bruk av tvang og for å forlenge tidsperioden hvor det benyttes inngripende tiltak, skriver Falkanger.

I helsevesenet er kriteriet for å bruke reimseng å hindre at en person skader seg selv eller andre og det skal alltid være helsepersonell til stede ved sengen til enhver tid, for å sikre at den fastbundne ikke lider unødig overlast. Vedtak om bruk av slike tvangsmidler i psykiatriske sykehus skal loggføres i detalj og blir etterprøvd av en kontrollkommisjon.

Mer fra Dagsavisen