Det blir tåke og regn over hele fjøla, først i sør og så går det nordover. Du må opp i høyden for å få glimt av lys og snø. FOTO: NTB SCANPIX

Regn, regn og tåke i vente

Vi har en grå, fuktig og mild helg i vente. I fjellet må en over tusen meter for at nedbøren skal falle som snø og ikke som vann.

I det meste av landet er det mer høst enn vinter de neste dagene. Et lavtrykk ved Island gir sørlige vinder og høye temperaturer i dag.

- Det er et lavtrykk med stor utbredelse som dekker det meste av Norge. Fredag kan det bli regn hele veien fra Lindesnes til Nordkapp, sier statsmeteorolog Mariann Foss.

Unntaket er Østlandet. Hit kommer skyene litt senere, og det blir trolig ikke regn før natt til imorgen, men da kan også østlendinger vente seg regn og yr.

- Jeg tror hele Norge blir liggende i en varm sektor med mild luft, sørlig vind og tåke, sier meteorologen.

 

Nytt lavtrykk

Når dette lavtrykket går forbi, blir det mer byger, men da ligger Østlandet i le for bygene.

- Men så kommer det et nytt lavtrykk, og da blir det på nytt regn over hele fjøla, først i sør og så går det nordover. Dette vil få konsekvenser for Norge mandag. Det blir regn i Sør-Norge mandag, og så går det nordover tirsdag, forklarer Foss.

 

Skisesongen i gang

I helgen starter verdenseliten sesongen i både langrenn og skiskyting på Beitostølen. Her vil det stort sett være opphold i dag, men også Petter Northug jr, Therese Johaug og de andre løperne må kalkulere med regn eller sludd i morgen.

- Temperaturen ligger akkurat på plussiden. Det går kanskje over til snø natt til søndag, da blir temperaturen litt lavere, sier Mariann Foss.

Også i fjellet vil det bli en grå værtype i helga. Man må sannsynligvis over tusen meter for at nedbøren skal falle som snø og ikke som vann.

Likevel kan ren rekke skisteder lokke med muligheter til å teste skiene både i langrennsløypene og i alpinbakkene i helgen. Temperaturene har imidlertid vært for høye til å gi gode forhold i lavereliggende fjellområder, ifølge NVEs snørapport.

På Vestlandet er det bare de høyeste fjellene som har tørr snø. Hordaland og Sogn og Fjordane har nå i snitt en halv meter snø fra 800 meters høyde. Hardangervidda, Skarvheimen, Gausdalsfjella og Sjusjøenområdet har nå mest snø på Østlandet med en halv til en meter.

I Trøndelag ligger det i snitt 10 cm snø på 300 meter over havet, 20 cm snø på 500 meters høyde og 30 cm på 700 til 800 meters høyde. I Nord-Norge har det vært kuldegrader den siste uka. I Nordland og Troms ligger det nå en halv meter snø på 800 meters høyde. (NTB)