I går måtte Mette Øinæs Habberstad i Skiforeningen nøye seg med å tørrtrene på rim, men går det som hun håper kommer det store mengder snø snart.

Regn med kostbar snø fra i dag

VÆRET: Normalt sett kommer den første snøen til Oslo og det sentrale østlandsområdet i dag. Millioner av kroner står på spill mens folk venter på snøen.

- Når det første snøfallet kommer fra år til år, vil naturlig nok kunne variere en god del, avhengig av værsituasjonen. Vi har hatt snø nokså tidlig i oktober, og det har hendt at den ikke har kommet før jul. Men normal tid skal være rundt 7. november, opplyser meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen på Klimavakten ved Meteorologisk institutt.

Ligger det så an til et normalår i snøveien i år? Nei, ikke ifølge vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan.

- Det ser ut som at nedbør vil passere Oslo i dag, men det er ikke store mengdene. Spørsmålet er hvilken form den vil ha. Akkurat nå ser det ut som at den kan komme i form av noen regndråper, sier Granan.

- Foreløpig er det heller ikke noe mer kulde og nedbør å se i den perioden vi varsler framover, supplerer hans kollega Jan-Inge Hansen. Dette er utrolig godt nytt for enkelte, men andre fortviler over at snøen lar vente på seg.

 

Lengter konstant

- Vi lengter konstant etter snø, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Skiforeningen.

I går markerte Skiforeningen sin sesongåpning med et stort arrangement i Holmenkollen, selv om snøen ennå ikke har kommet. Både medlemmer, frivillige hjelpere og landslagstrenere var til stede, men treningsøkten som ble gjennomført, ble kun gjort med staver.

- Hvor viktig er det at snøen kommer så snart som mulig?

- Svært mange går nok rundt og tripper og venter på vinteren. Vi opplever rekordpågang til skikursene våre. Så langt ligger påmeldingen 15 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Til sammen var det nesten 2.000 voksne og 10.000 barn som gjennomførte disse kursene i fjor. Men det tydeligste tegnet på økende skiinteresse er likevel utviklingen i medlemstallet vårt. De fem siste årene har det økt fra 50.000 til 71.000, svarer Habberstad.

 

Kostbare fnugg

Snø er også noe som opptar seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo kommune. Men hans utgangspunkt er det stikk motsatte av Habberstads.

- Vi har «vedtatt» at det ikke skal snø før jul, forteller han.

Det skyldes at Bymiljøetaten har ansvaret for brøytingen av Oslos gater, og hver dag uten snø innebærer store økonomiske innsparinger.

- Et standard brøytebudsjett for hele sesongen er på cirka 85 millioner kroner. Det betyr likevel ikke at vi sparer hele dette beløpet hvis det ikke kommer noe snø i det hele tatt. Brøyteberedskapen koster oss uansett flere titall millioner kroner, opplyser Bratteberg

- Hvor lenge har dere ventet på snøen?

- Vi har hatt halv brøyteberedskap siden 15. oktober og hel beredskap fra 1. november, svarer Bratteberg.

- Når rykker brøyteentreprenørene ut?

- Hvis det kommer fem centimeter med snø, skal det brøytes innen åtte timer.

 

Høysesong i grøfta

Brøytingen forhindrer likevel ikke at mange bilister får store problemer hvert eneste år når snøen kommer. Dermed er det straks høysesong for Falck Redning AS.

- I midten av oktober begynte vi å forberede oss på vinteren på de sentrale delene av østlandsområdet, med biler som er klare, ekstra personell og døgnbemannet vaktsentral, forteller Irene Røsholt, avdelingsleder ved Falcks vaktsentral.

- Hvor god butikk er snøen for dere?

- Antallet oppdrag går rett i taket når snøen kommer. Den kommer alltid som julekvelden på kjerringa på mange, svarer Røsholt.

En oversikt over redningsoppdragene i Oslo og Akershus i fjor viser dette med all tydelighet. Da kom den første snøen 29. oktober, ifølge Meteorologisk institutt.

* Falck rykket ut til 90 kollisjoner i oktober, 128 i november og 143 i desember.

* Selskapet bisto ved henholdsvis 83, 106 og 311 fastkjøringer de tre månedene.

* Antallet registrerte utforkjøringer var 78, 77 og 124 i henholdsvis oktober, november og desember 2012.

I påvente av snøen er det flate batterier og startproblemer av andre årsaker som i stort monn sysselsetter de ansatte i Falck Redning AS.

 

Mer penger i kassa

Også administrerende direktør Gunnar Larsen i Oslo Handelsstands Forening, ser fram til at snøen skal komme.

- Vi gleder oss til den første snøen. Da begynner folk å få julefølelsen, og da handler de noe mer, sier han.

Larsen forteller at julevarene allerede har vært i butikkene en god stund, og at det ikke er lenge til julegatene tar form.

- Sportsbransjen får jo også fart på skisalget når snøen kommer, og er det kaldt, blir det behov for skøyter og ytterbekledning og annet som kan holde kulde og fuktighet ute, tilføyer han.

tor.sandberg@dagsavisen.no