Innenriks

Regjeringen visste ikke om manglende terrorsikring

Statsminister Erna Solberg (H) forklarer at regjeringen ikke visste om manglende terrorsikring før Riksrevisjonens rapport, og mener det alvorlig at arbeidet ikke er kommet lenger. Komitéleder Martin Kolberg (Ap) betegner statsministerens uttalelse som "sensasjonell".

Bilde 1 av 2

Politidirektoratet rapporterte at alt var i orden. Derfor trodde regjeringen at jobben med å sikre viktige bygg og anlegg var i rute, sier Erna Solberg (H).

Statsministeren var tirsdag sistemann ut i kontrollhøringen på Stortinget om den manglende fremgangen i arbeidet med å sikre vitale bygg og anlegg mot terror og andre trusler. Der erkjente hun at arbeidet har tatt for lang tid.

– Regjeringen var jo ikke klar over at situasjonen var sånn før vi faktisk fikk Riksrevisjonens rapport og fikk status på det. Det var da man først så at det lå dårligere an, sa Solberg.

Legger skylden på POD

I sin rapport konkluderer Riksrevisjonen med at politiet og Forsvaret ikke vil være i stand til å gi viktige objekter god nok beskyttelse og sikring i en trusselsituasjon, og kritiserer etatene for mangelfullt samarbeid.

– Det er alvorlig at vi ikke har kommet lenger, sier Solberg, som samtidig framholder at beredskapen har blitt løftet til et helt annet nivå etter 22. juli.

– Dette har systematisk blitt fulgt opp, slår hun fast.

I høringen la Solberg delvis skylden på Politidirektoratet (POD) for å ha feilinformert om situasjonen. I 2015 rapporterte POD til Justisdepartementet om at arbeidet var i rute, noe Solberg betegner som "en alvorlig feil".

– Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, sier statsministeren.

– Sensasjonell

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) betegner statsministerens uttalelse som "sensasjonell".

– Vi har fått en meget sentral innrømmelse, nemlig at hun slutter seg til at det tok for lang tid og var for dårlig, sier Kolberg til NTB.

Saken kan bli alvorlig for Solberg, mener han.

– Det må bety at hennes statsråder ikke har holdt henne løpende orientert om hva som er situasjonen på et område som ikke bare er parlamentarisk viktig, men viktig for befolkningen. Her har regjeringen rett og slett forsømt seg, sier Kolberg, som også er overrasket over at statsministeren nærmest gir Politidirektoratet skylden.

– Det er ikke parlamentarisk ryddig, mener han.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen