Innenriks

Regjeringen vil kjøpe nye fly

De blå-blå foreslår å kjøpe fem nye patruljefly. Prislapp: rundt 10 milliarder, pluss utstyr.

- For å videreføre en maritim overvåkingskapasitet som kan møte dagens og fremtidens utfordringer foreslår Regjeringen å anskaffe fem P-8A Poseidon maritime patruljefly til Forsvaret, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

Innkjøpene er ifølge Søreide i samsvar med Stortingets prioriteringer i Langtidsplan for forsvarssektoren.

Vedtas forslaget, skal de fem nye P-8A Poseidon-flyene erstatte dagens seks P-3 Orion og tre DA-20 Jet Falcon.

- Ved siden av selve flyene, vil anskaffelsen også omfatte moderne sensorer, overvåkningssystemer, nye anti-ubåt-våpen og støttesystemer. Kjøpet gjøres som en ordinær anskaffelse fra amerikanske myndigheter med levering til Norge i perioden 2021-22. Den foreslåtte kostnadsrammen utgjør inntil 9.825 millioner kroner, og i tillegg kommer kjøp av utstyr etter etterretningstjenestens budsjetter, skriver Forsvarsdepartementet videre i pressemeldingen.

Les også: Dyrere dollar gir dyrere jagerfly

Ina Eriksen Søreide påpeker i pressemeldingen at Norge har syv ganger større havområder enn landområder, og at norske og tilstøtende havområder "nå har fått økt sikkerhetspolitisk betydning".

– Det nye sikkerhetspolitiske bildet stiller økende krav til situasjonsforståelsen i egne nærområder. Evnen til å håndtere dagens og fremtidens utfordringer må derfor styrkes. Dette oppnår vi med innføring av fem P-8A Poseidon i 2021-22, sier Eriksen Søreide.

Mer fra Dagsavisen