Regjeringen vil forby folk å være på hytte i en annen kommune

Vurderer å kalle inn Sivilforsvaret.

Regjeringen vil søndag vedta en forskrift som forbyr folk å dra på en hytte i en annen kommune enn der de bor, skriver NRK.

Forbudet betyr at regjeringen dermed kan tvinge folk hjem fra hytta med loven i hånd om nødvendig.

– Det er rett og slett for at de kommunene som har mange hytter, skal være i stand til å ta vare på sine egne innbyggere i en veldig krevende situasjon, sier helseminister Bent Høie (H) til kanalen.

– Vi vil ta en sjekk med noen utvalgte hyttekommuner i kveld og høre med dem om de opplever at folk har reist hjem. Hvis de ikke har det, kommer denne forskriften til å tre i kraft, og da blir det forbudt å oppholde seg på fritidseiendommer som ikke ligger i den kommunen du bor i, fortsetter Høie.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret lørdag folk til å reise hjem fra hyttene sine.

Hun advarte samtidig om at Sivilforsvaret kunne bli kalt inn for å oppsøke folk og be dem om å reise hjem.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sa Solberg.

Tidligere denne uka frarådet helsedirektøren folk å dra på hytta, for å hindre smittespredning til kommuner med færre ressurser.

Tusenvis valgte likevel å dra. Søndag kom nyheten om syke hyttebesøkende som vilha hjelp fra Røde Kors til å komme seg hjem.

Mange henvendelser fra hyttefolk

Hovedårsaken til at folk bes om å holde seg hjemme fra hyttene er at helsetjenesten i små kommuner er ikke dimensjonert for å håndtere mer enn egne innbyggere og vanlige fritidsaktiviteter.

– I den spesielle situasjonen vi er i nå, er det ekstra pågang. Derfor er det viktig at alle holder seg i hjemkommunene sine, opplyser landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps

Les også: Helsedirektøren: Ikke dra på hytta!