Innenriks

Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter

Regjeringen foreslår at staten dekker en del av de faste utgiftene for bedriftene som er koronarammet. Den anslås å være 10–20 milliarder kroner per måned.

Av Alexander Vestrum

Se fakta om ordningen i bunnen av saken.

Forslaget ble lagt fram fredag morgen.

– Nå er vi i fase to. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier finansminister Sanner (H).

Les også: Da beskjeden om permitteringer i Nordic Choice Hotels ble gitt, begynte Nita å gråte (Dagsavisen+)

Enkel ordning

Målet er at ordningen skal være enkel både å benytte og administrere, og den utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto, opplyser regjeringen.

Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10–20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.

I samarbeider med Finans Norge skal det lages en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata.

– Norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, og fremtiden er veldig usikker. Derfor har vi satt i gang en rekke strakstiltak som skal bidra til å redde bedriftene og arbeidsplassene. Ikke alle bedrifter og virksomheter har blitt fanget opp av de krisepakkene vi har lagt fram, derfor jobber vi med videre tiltak. Kompensasjonsordningen skal være med på å hindre at levedyktige bedrifter må legges ned, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

– Grunnen til at vi ikke har 100 prosents dekningsgrad er at ikke staten ikke alene skal dekke alle kostnadene. Hele kostnadskjeden må være med å bidra. Jeg er glad for at flere utleiere allerede har vært på banen og sagt at de vil lempe på husleien. Det synes jeg er bra, sier Nybø.

– Det gagner alle på sikt at bedriftene kommer seg gjennom denne vanskelige perioden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Listhaug: Gir for lite svar

Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug mener regjeringens forslag til kompensasjonsordning for kriserammede bedrifter er for lite konkret.

– Det er veldig bra at har jobbet så tett med partene. Men det gir litt for lite svar til de som nå sitter ute og eier en frisørsalong eller en bedrift som nærmer seg kanten av stupet for hver dag som går, sier Listhaug til NTB.

Hun mener det trengs avklaringer på to viktige spørsmål: Hvor går grensa for å kunne få støtte? Og hvor stor del av faste utgifter skal man kunne få dekket?

– Det er viktig å få avklart disse forholdene raskt, slik at bedriftene vet hva de skal har å forholde seg til, sier Listhaug.

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik mener løftene om kontantstøtte til kriserammede bedrifter må konkretiseres.

– Jeg syns det er veldig bra at de endelig kommer med denne skissen. Den har vært etterspurt fra flere hold, også fra Arbeiderpartiet. Men bedriftene trenger jo mer enn signaler om penger. De trenger penger, sier Tajik til NTB.

Ifølge henne vil Ap prioritere å få konkretisert hva bedriftene kommer til å få, og hvor raskt de kommer til å få det.

SV: Stortinget må gi føringer

– Det er veldig vagt, og det er veldig uklart hvor mye bedriftene blir kompensert, sier også SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski om regjeringens forslag til krisepakke.

Hun mener det også er uklart hva som blir startdatoen for ordningen – og om den får tilbakevirkende kraft.

– Så her vil vi på Stortinget måtte gå inn i detaljene og gi noen klare føringer. Det er også viktig for SV å sørge for at bedriftene som mottar støtte, forplikter seg til å ikke si opp ansatte i støtteperioden, sier Kaski til NTB.

Hun savner også svar på hvor stor dekningsgrad ordningen skal ha. Hun legger til at også huseierne må være med på å ta en del av regningen.

Rødt krever nedsatt husleie

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener det er bra at det kommer en bred kompensasjonsordning, men mener regjeringen må enda tydeligere beskjed spesielt til blant andre frisører, tatovører, seriøse aktører i utelivsbransjen om at jobbene vil bli reddet. Rødt krever nedsatt husleie som en del av regjeringens nye krisepakke – og går til angrep på «milliardærer som insisterer på å fortsette som før».

– I tillegg mangler det ett viktig prinsipp. Nemlig at alle må bidra i dugnaden. Selv om mange nå vil bidra, ser vi milliardærer som insisterer på å fortsette som før. Det holder ikke med gode intensjoner i møte med globale eiendomsfond som krever sin husleie, sier Marie Sneve Martinussen.

MDG: Bør dekke minst 80 prosent

MDG mener det haster med at regjeringen klargjør hvor mye av de koronarammede bedriftenes faste utgifter staten dekker.

– MDG mener at bedrifter som er pålagt å stenge, burde få dekket minst 80 prosent av de faste kostnadene sine av staten, sier Une Bastholm, stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, om regjeringens nye kompensasjonsordning.

– For oss er det viktig at ordningen blir rettferdig. En frisør eller kafé som driver på marginene må få mer av kostnadene sine dekket enn store, solide bedrifter som permitterer. Vi må bidra mest til de som treffes hardest.

MDG ber også regjeringen sikre at ordningen gis tilbakevirkende kraft slik at bedriftene får dekket faste kostnader helt fra omsetningen stanset tidligere i måneden.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen bør vurdere å utvide rammen på den nylig presenterte krisepakka fra to til tre måneder.

– Det viktigste er at det kommer en ordentlig ordning når den først kommer, sier Vedum til TV 2.

– De sier også at den avgrenses til to måneder. I Danmark er det tre. Jeg lurer på om det er dumt med kort frist, og at de heller bør sette den litt lenger, slik at det gir litt mer trygghet, legger han til.

Mer om én uke

Ordningen blir utformet i tett samarbeid med både næringslivsorganisasjonene og banknæringen, gjennom Finans Norge. Det gjenstår fortsatt å få på plass avgrensning og regelverk for ordningen, men dette vil være klart om kort tid, ifølge regjeringen.

Finansnæringen skal gjennomføre den praktiske utbetalingen.

– Heldigvis har vi i Norge på plass en god digital infrastruktur mellom finansnæringen og offentlige registre som gjør det mulig å lage en heldigital, selvbetjent løsning på kort tid, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Regjeringen vil komme tilbake med detaljene om en uke. Målet er at løsningen skal være operativ så snart som mulig.

– Vi vil prioritere å få raskt på plass en enkel og effektiv løsning i stedet for å bruke tid på sikre en ordning med millimeterpresisjon. Så kan vi heller justere på den underveis hvis det viser seg å være behov for det, sier finansministeren.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Virke fornøyd

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, berømmer regjeringens nye kompensasjonsordningen. Den gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, sier han.

– Kompensasjonsordningen bygger på Virkes forslag. Regjeringen har lyttet og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Kristensen.

− Fire av fem virksomheter innenfor handels- og tjenestenæringen har opplevd at inntektene har stoppet opp over natta, og 180.000 personer er permittert. Det er helt nødvendig med tiltak for sikrer virksomhetene levedyktighet. Ordningen gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, sier Kristensen.

NHO: – Pengene fra staten helt nødvendige

Den nye krisepakken til bedriftene vil gjøre at banker, leverandører og utleiere lettere kommer på banen, mener administrerende direktør Ole Erik Amlid i NHO.

– En tsunami har rullet innover norske bedrifter. Noen har mistet alle inntektene sine over natten og det blir verre, sier Amlid.

Han understreker at det ikke går an å løse krisen med lån, men at det må i kontanter på bordet.

– Pengene fra staten er helt nødvendige. Skaper vi trygghet for at bedriftene kan klare seg gjennom dette, vil også bank, leverandører og utleier kunne stille opp, sier Amlid.

Han oppfordrer bedriftene om å hjelpe og ta vare på hverandre i den krevende situasjonen.

– De som har mulighet, må bestille varer og tjenester av hverandre, sier Almlid.

Han understreker at det jobbes intenst for å avgjøre store og små spørsmål, slik at ordninger er oppe og står så raskt som overhodet mulig.

LO: – Viktig å sikre arbeid

LO mener at regjeringen med krisepakken som ble lagt fram fredag langt på vei svarer på kravet om å sikre arbeidsplassene for bedrifter som er hardt rammet.

– Jeg er glad for at regjeringen legger fram rammer til en ordning som svarer på dette, og som kan være et godt utgangspunkt for videre behandling i Stortinget, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det har vært viktig for LO å få en modell som gir bistand til bedriftene for å betale faste utgifter, slik at de ikke må legge ned og at de som jobber der fortsatt har en arbeidsplass når denne krisen er over, legger han til.

På pressekonferansen understreket LO-lederen at han er fornøyd med at det nå er etablert en kompensasjordning for de mange bedriftene som over natta måtte stenge ned virksomheten etter en betydelig omsetningssvikt.

– Det er viktig at myndighetene nå kommer på banen og hjelper vanlige arbeidsfolk gjennom krisen. Dette er folk som har fått yrkesforbud. Folk som frisører, manuellterapeuter og trafikkskolelærere som ikke lenger kan utøve yrket sitt, sier han.

Fakta om kompensasjonsordning til koronarammede bedrifter

Regjeringen foreslår en ny kompensasjonsordning rettet mot bedrifter som er rammet av koronaviruset:

* Staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene.

* Tiltaket vil koste 10–20 milliarder per måned.

* Skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall og skal dekke uunngåelige kostnader som husleie og forsikringer.

* Vil i utgangspunktet gjelde i to måneder. Kan bli forlenget.

* Skal være enkel å benytte og administrere. Det skal ta 2–3 uker fra søknad er sendt til pengene er på konto. Finansnæringen skal stå for den praktiske gjennomføringen.

* Det opprettes en sentral digital portal der bedriftene kan søke støtte.

* Den enkelte bedrift må selv søke om støtte og vil være ansvarlig for at opplysningene er korrekte. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.

* Forslaget skal behandles av partiene i helgen. En innstilling skal behandles i Stortinget tirsdag.

Mer fra Dagsavisen