Innenriks

Regjeringen viderefører skjenkestopp ved midnatt

Landets barer og puber må fortsatt stenge ved midnatt hver kveld. Regjeringen skal bruke mer tid på å vurdere ordningen.

Bilde 1 av 2

Saken er oppdatert

– Jeg tror skjenkestoppen har ført til mindre festing, og at flere går tidligere hjem. Men det har også ført til flere private fester, hvor smittevernet er den første gjesten som går og legger seg, sier helseminister Bent Høie (H).

Han har tidligere varslet en ny vurdering av de innskjerpede skjenkereglene i begynnelsen av september.

På onsdagen koronapressekonferanse sa helseministeren at de nå skal se på erfaringene etter drøye tre uker med tidligere stengte barer og puber. I mellomtiden videreføres dagens regler inntil videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Smittespredning fortsatt på lavt nivå

Koronaspredningen betegnes fortsatt som lav i ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet, til tross for utbrudd og klynger i enkelte kommuner.

– Til tross for lokale utbrudd og klynger ser vi ingen stigning i innleggelser i sykehus, innleggelser i intensivavdeling eller covid-19-assosierte dødsfall, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

– En forklaring er at smitten de siste ukene primært har forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig sykdom. En annen forklaring kan være at det er langt flere som testes, og at det omfattende smittesporingsarbeidet gjør at vi oppdager flere smittede med mildere sykdomsforløp nå enn tidligere, fortsetter Vold.

De siste fire ukene har antall meldte tilfeller ligget på mellom 356 og 374, til tross for at det har vært en betydelig økning i antall tester som er gjennomført de siste ukene.

374 personer fikk påvist koronasmitte i forrige uke. For de to siste ukene er antall smittede 13,6 per 100.000 innbyggere.

Full oversikt: Disse er døde etter koronasmitte i Norge

Influensa

Årets sesonginfluensa er ikke over oss ennå, men de vanlige forholdsreglene skal også tas i år. Spesielt helsepersonell bes om å ta vaksinen.

– Influensaen har ikke kommet ennå, men vi har ingen endringer i rådene om hvem som bør ta influensavaksine, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under onsdagens pressekonferanse.

Det betyr at personer i risikogrupper, helsepersonell, personer med nedsatt immunforsvar, beboere i sykehjem og eldreboliger og generelt voksne over 65 år anbefales å ta vaksinen.

Hun understreket at det er viktig at helsepersonell som har pasientkontakt vaksinerer seg ettersom det er viktig at helsevesenet er i stand til å møte et eventuelt nytt smitteutbrudd.

Årets influensavaksine er ikke klar ennå, men helsemyndighetene vil gå ut med en bred informasjonskampanje når vaksinen er tilgjengelig.

Vaksine

Helsedirektør Bjørn Guldvog snakket med NRK etter pressekonferansen onsdag.

Der var han optimistisk og pekte på vaksinesamarbeid over grensene har fått fortgang i utviklingen av en vaksine.

Allerede før jul kan en vaksine være klar.

– Det er meldt om at vi kommer til å få tilgang på vaksiner, forhåpentligvis, i løpet av desember, sier han.

Han forteller også at det nå er ingen mangel på smittevernutstyr i norske kommuner.

– Ved utgangen av august nå er det ingen kommuner er i akutt mangel på smittevernutstyr og kun et fåtall som rapporterer at de har lager for mindre enn tre ukers forbruk, sier Guldvog under pressekonferansen onsdag. (NTB)

Lei av å være hjemme?: Tyfus-Mary satt i karantene 26 år (+)

Mer fra Dagsavisen