Innenriks

Regjeringen tar terrorregningen

TERRORTRUSSEL: Finansminister Siv Jensen (Frp) sier regjeringen vil dekke politiets og andre etaters ekstrakostnader for å håndtere og avverge terrortrusselen mot Norge.

– Regjeringen mener det er riktig å bruke nødvendige ressurser når situasjonen tilsier det, sier Jensen, som for tiden er stedfortredende statsminister, til NTB.

Hun vil foreslå en tilleggsbevilgning under budsjettforhandlingene til høsten, når den endelige prislappen for den utvidede beredskapen etter terrortrusselen er klar.

– Dette skal ikke gå ut over den ordinære virksomheten. Når vi får en oversikt over hva dette har kostet, vil vi foreslå en tilleggsbevilgning, sier Jensen.

Millionregning

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa tirsdag at den økte politiberedskapen så langt har kostet «flere titall millioner kroner». Men ingen vet nøyaktig hvor stor regningen er så langt, eller hvor stor den blir.

– Nå snakker vi i første rekke om å sikre borgerne. Det er prioritet nummer én. Så får vi ta diskusjonen om pengene senere, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Heller ikke Jensen vet hvor stor regningen blir. Men sikkerhet koster, slår finansministeren fast.

– Dette har så langt ikke handlet om penger, og det skal det heller ikke gjøre. Vi skal sørge for å ivareta ekstrakostnader på en god måte, sier Jensen.

– Vil være åpne

At regjeringen vil foreslå å ta regningen inn i budsjettet, innebærer trolig at prislappen blir offentlig kjent.

– Vi vil være åpne på det vi kan være åpne om. I den grad vi kan være korrekte på dette, vil det ikke være noen hemmelighet, sier Jensen.

Siden terrortrusselen ble offentliggjort torsdag, har enorme ressurser vært i sving for å håndtere og avverge et mulig angrep mot Norge. Ekstra mannskaper er kalt inn fra ferie, og politiet har vært til stede på grenseoverganger, flyplasser og togstasjoner over hele landet.

Tirsdag startet nedtrappingen av beredskapen, etter at PST mandag sa at trusselnivået var «noe redusert», men fortsatt alvorlig. Samtidig fortsetter politiets etterretningsarbeid for å få avklart situasjonen. (NTB)

Les også: Mener splittelse avler rekruttering

Terrortips kan føre til flere etterforskninger

Etter at PST slo terroralarm forrige uke, har politiet mottatt en rekke tips som kan føre til etterforskning av flere terrorsaker.

– Vi får en del tips som er interessante av andre grunner enn denne trusselen her, som kan føre til at det opprettes nye saker. Det er for så vidt bra, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Da politiet varslet om at en konkret terrortrussel truer Norge torsdag forrige uke, ble folk bedt om å være mer på vakt og kontakte politiet dersom de så noe mistenkelig.

– Vi har fått veldig mye tips, og får hele tiden ny info inn, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen