Innenriks

Regjeringen stopper 22. juli-penger

DRAMATISK KUTT: Kontoret for voldsoffererstatning frykter at regjeringens kuttforslag vil rasere dagens tilbud til voldsofre.

Etter terrorangrepet 22. juli mente Stortinget det var nødvendig å øke støtten til Kontoret for Voldsoffererstatning (KFV) for at kontoret skulle være i stand til å behandle det store antallet erstatningssaker etter 22. juli 2011.

Nå, tre år etter, fortsetter antallet erstatningssaker for voldsofre å øke. Likevel skal den blåblå regjeringen reversere den ekstra støtten til KFV.

«En tilbakestilling til et budsjett på 2011-nivå er vi redd vil rasere det tilbudet vi gir i dag», heter det i et brev fra Kontoret for Voldsoffererstatning til Justisdepartementet, som Dagsavisen har fått tilgang til.

Kutter 69 prosent av budsjett

Ekstrabevilgningen på 25 millioner kroner til KFV ble opprettholdt av den rødgrønne regjeringen i 2013 og i 2014, men nå kan være slutt: Dokumenter viser at Justisdepartementet har gitt beskjed om at kontorets driftsmidler vil reduseres med 69 prosent mellom 2014 og 2016.

De blåblå signaliserer at de vil fjerne 15 millioner kroner fra ekstrabevilgningen i 2015. I 2016 skal den reduseres ytterligere med 10 millioner kroner. Selv om kontoret har fått 38 prosent flere saker mellom 2010 og 2014, mener regjeringen at KFV fra 2016 skal få tilført samme midler som før terroren inntraff.

- Vi er klar over at vi har fått en ekstrabevilgning som skulle fases ut, men vi hadde håpet at det ble erstattet med en varig styrket støtte. Før terrorangrepet var det en erkjennelse av at vi var underbudsjettert, og vi ble fra administrasjonen i Justisdepartementet forespeilet en forsterkning, sier direktør Marit Zahl Jonassen.

Må kutte halve staben

Før terrorangrepet i 2011 slet KFV med en stor arbeidsmengde: I tillegg til alle nye innkomne saker, hadde kontoret et etterslep på over 4.000 uferdige saker fra året før, såkalte «restanser». Da KFVs budsjetter ble fordoblet etter 2011, klarte de å behandle flere eldre saker selv om antall nye saker økte.

Etter det Dagsavisen forstår, jobber KFV med en nedbemanningsplan til Justisdepartementet.

For å tilfredsstille departementets kuttforslag, må KFV halvere antallet saksbehandlere. 33 årsverk må reduseres til 15. Jonassen sier kuttet i støtten vil føre til lengre saksbehandlingstid og et dårligere tilbud for voldsutsatte.

- I dag har vi klart å redusere behandlingstiden til tre måneder. Hvis vi må kutte antallet saksbehandlere med 50 prosent, vil det ta mye lengre tid før voldsutsatte vil få sine saker behandlet ferdig, sier hun og legger til:

- Politikerne tar avgjørelsene og vi forholder oss til det, men vi vil gjerne gjøre dem klar over konsekvensene.

Flere saker

For selv om den største jobben med å behandle saker etter 22. juli-terroren er gjort, og 1.238 etterlatte og overlevende har fått erstatning, vil det bli mange erstatningssaker også i årene som kommer:

Mange av de omfattende erstatningsoppgjørene, som gjelder de personer som ble påført varige og store skader, vil ta flere år. Erstatning for inntektstap og varige mén vil ikke nødvendigvis kunne fastslås før flere år etter terroren.

I tillegg har den blåblå regjeringen fjernet foreldelsesfristen for drap, voldtekt og seksuelle overgrep. Det medfører at også flere vil ha krav på voldsoffererstatning. I brevet til departementet skriver KFV at dersom de ikke får en økning av sine driftsbudsjetter «vil det være svært vanskelig å løse vårt samfunnsoppdrag».

- Uklok beslutning

Hadia Tajik (Ap), leder av justiskomiteen på Stortinget, mener det er uklokt å redusere budsjettene til KFV.

- Til dels handler det om at det kan være saker som fortsatt ikke har kommet til overflaten, og til dels handler det om at kontoret gjør en viktig jobb overfor mange voldsofre. Situasjonen i 2010, før de mottok ekstrabevilgningen, besto av lang saksbehandlingstid og mange restanser. Vi må diskutere hvilken verdighet ofre for vold får når saksbehandlingstiden er lang, sier leder av justiskomiteen Hadia Tajik (Ap).

Hun mener man må se om KFV kan få større rammer som «sikrer voldsofre verdighet».

- Tatt i betraktning hva vi vet om psykiske etterreaksjoner, som kan ta tid, og at Sundvoldenerklæringen omtaler offeromsorg, synes jeg det er underlig at de foretar en forholdsvis dramatisk reduksjon på så kort tid. Det er fortsatt tid igjen til høstens budsjettbehandling, og jeg vil råde regjeringen til å tenke seg om, sier Tajik.

- Tar med meg vurderingene

Justisminister Anders Anundsen kommenterer saken slik i en e-post til Dagsavisen: «Jeg er opptatt av at Kontoret for voldsoffererstatning har tilstrekkelig gode rammebetingelser for driften, og jeg vil løpende følge og vurdere utviklingen i saksbeholdning og behandlingstid. Disse vurderingene vil jeg ta med når forslag til statsbudsjett legges fram de kommende år».

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen