Innenriks

– Regjeringen spiller høyt

KrF og Venstre avgjør om Erna Solberg fortsetter som statsminister etter mandag. Men KrF-leder Knut Arild Hareide mener det hviler et tungt ansvar på Siv Jensen (Frp).

Bilde 1 av 2

Seks dager før statsbudsjettet skal vedtas i Stortinget sier også en enstemmig KrF-gruppe at nok er nok. Sammenbruddet i budsjettforhandlingene er nå en realitet.

Heller ikke KrF kan akseptere det regjeringen har lagt på bordet. Den såkalte bilpakken er problemet.

– Vi har ønsket en løsning med alle fire, men nå ser vi ingen mulighet til å gå videre. Regjeringen har valgt å stille ultimatum på et tema som vi har forhandlet om i nesten ett år. Jeg mener en mindretallsregjering ikke kan stille et slikt ultimatum, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Like etter at bruddet var et faktum kom statsminister Erna Solberg på banen og ville ha nye samtaler for å se om det er en «vei videre». Hun er fullt klar over at hun har dårlig tid.

– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, sier Solberg.

Men hun ga ingen signaler om at regjeringen nå er villig til å forhandle om bilpakken.

Og da er partiene like langt.

Hareide: – Se på bilpakka

Hareide står nemlig fast på sitt: Det må bli endringer i «bilpakka» for at KrF skal være med på en budsjettavtale:

– Vi har sett på løsninger utenfor bilpakka. Det krevde mye mer. Det viste seg å være vanskelig. Så ønsker regjeringen å få en hurtig enighet, er mitt råd at de ser på bilpakken, sier Hareide til Dagsavisen.

Men Frp-kilder som Dagsavisen har snakket med, sier partiet fortsatt ikke vil røre ved bilpakken. Heller ikke sentrumskilder har store forventninger til de nye samtalene: Få tror regjeringen vil hoste opp tiltak som er nok for at KrF og Venstre blir med på en enighet før mandag.

Dermed er regjeringen et skritt nærmere full krise.

– Regjeringen spiller høyt

KrF-lederen sa likevel i onsdag ettermiddag at han er positivt til samtalene med regjeringen.

– Dere har forhandla med regjeringen i over ett år. Hvorfor tror du at regjeringen, og fortrinnsvis Frp skal snu, og legge på bordet noe dere kan akseptere?

– Alvoret nærmer seg for Frp. Og Høyre, sier Hareide.

– Har ikke regjeringen skjønt alvoret før nå?

– I alle fall er det viktig at de ved målstreken forstår at det kan ha store konsekvenser om de ikke finner en budsjettenighet, sier Hareide.

– Har regjeringen undervurdert Venstre og KrF, og deres vilje til å sette hardt mot hardt?

– Det kan være de har gjort. Vi har ikke tatt stilling til eventualiteter, men regjeringen må vite at de spiller høyt, sier Hareide.

Frp: Vi har strukket oss

Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener det er håp om at partiene skal finne fram til en løsning før finansdebatten, og er glad for at KrF-lederen på onsdagens pressekonferanse slo fast at regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte.

– Det bekrefter det jeg har sagt om at vi har strukket oss, sier hun.

Men Hareide er nådeløs i sin omtale av Jensens lederskap:

– Jeg mener at det hviler et stort ansvar på Siv Jensen og Frp for dette ultimatumet. Jeg kan selv tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis Bondevik-regjeringen hadde stilt et ultimatum. Det hadde vært et sirkus uten like, sier Hareide.

Statsminister Solberg velger på sin side å gi honnør til Frp. På spørsmål om hvor lurt det var å presentere pakken som et ultimatum, svarte Solberg:

– Når Frp bevegde seg så mye som de gjorde, så skal vi være ærlige om realitetene som ligger til grunn. Dette var forslag som gikk lenger enn KrFs budsjett i fjor på dette området. At Frp gikk med på en betydelig økning i drivstoffavgiftene, mener jeg var et viktig skritt framover, og jeg har lyst å gi honnør for det, sier Solberg.

Veien videre

Dersom regjeringen ikke har en budsjettenighet i ryggen når de går inn i finansdebatten 5. desember, kan de enten stille løse forslag og håpe at enkelte parti vil støtte dem sekundært for å hindre regjeringskrise, eller så kan Solberg stille kabinettsspørsmål og true med å gå av dersom hun ikke får flertall.

I Venstres leir er stemningen den at dersom det ikke blir enighet, vil de heller ikke redde regjeringen fra krise.

Hareide sier KrF ikke har konkludert hva de gjør om denne situasjonen oppstår.

– Naturlig nok har vi vært inne på tema hva kan skje når vi velger å avslutte forhandlingene. Vi må være berett om regjeringen ikke kommer tilbake, men vi har naturlig nok ikke konkludert med noe.

Enkelte kilder i regjeringen har hintet om at de vil legge på bordet såpass mange KrF-hjertesaker at KrF får problemer med å avvise budsjettet. Det kaller Hareide en «forenkla forståelse» av hvordan politikken fungerer.

– Selv om klima er tettest knytta opp til Venstre, så er det en viktig sak for KrF. Hadde vi sittet i et samarbeid uten Venstre, kunne ikke vi levd med å ikke komme godt ut på klima, sier Hareide.

Samme side

Hareide utelukker ikke at Venstre og KrF kan splitte lag ved et eventuelt kabinettsspørsmål.

– Jeg vil si at det er ønskelig at vi også står sammen om det. Men i denne type beslutninger kan ikke jeg forvente at Venstre følger KrF – og visa versa.

– Hvor ille er det for KrF å felle regjeringen 5. desember?

– Kommer vi til et sånt spørsmål, så er den som har hovedansvar ikke samarbeidspartiene, men regjeringspartiene. Å stille ultimatum er nesten en ny form for parlamentarisme, som de må ta ansvar for, sier KrF-leder Hareide.

Mer fra Dagsavisen