Innenriks

– Regjeringen gjør ingenting

I går varslet Statoil sitt største stillingskutt noensinne. Men forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi, mener at framtida for Olje-Norge fortsatt er lys.

Bilde 1 av 2

Statoil kutter mellom 1.100 og 1.500 fast ansatte samt 525 konsulenter innen utgangen av 2016, ifølge en pressemelding i går morges. Dermed bekrefter de opplysningene fra Dagens Næringsliv fra forrige uke. Målet er at nedbemanningen skal skje ved frivillighet.

LES OGSÅ: - Vi trenger et nytt Statoil

55 prosent igjen

Leif Sande er overbevist om at Olje-Norge fortsatt vil ha mange gode år foran seg.

– For det første er hver oppsigelse en tragedie for den det gjelder, sier Sande til Dagsavisen.

– Virksomheten på norsk sokkel har hatt en prislapp de siste årene, som ikke har stått i forhold til kostnadene. Vi har påpekt siden 2012 at aktiviteten har vært altfor høy.

For å ta igjen det tapte gjennom flere år, ser vi nå brutale nedskjæringsprosesser, sier han.

Men til tross for store og mange kutt, ser han optimistisk på oljenæringen.

– Norsk oljevirksomhet har en veldig lys framtid. Vi har fortsatt 55 prosent av oljen igjen, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Gamle planer

Leif Sande har ikke mye godt å si om regjeringens oljepolitikk.

– Regjeringen sitter bare og tvinner tommeltotter, og gjør ingenting med dagens oljesituasjon.De hadde mange gode planer i opposisjon. Jeg synes de bør ta fram de planene de hadde og stimulere til høyere aktivitet. Et omfattende brønnpluggingsprogram samt boring på tildelte lisenser vil gi tusener av jobber, sier forbundslederen.

– Hva slags utvikling tror du man kan vente seg i Statoil framover?

– Statoil strever med å få kostnadskontrollen tilbake. Jeg er overbevist om at de fortsatt vil være en drivkraft, og at det ikke vil bli noen store endringer. Atmosfæren i Statoil er veldig god, og de har tillit til sjefen, sier han.

– Tror du det blir flere oppsigelsesrunder?

– Statoil har vel aldri sagt opp noen, sier han.

Det Statoil gjør er å kvitte seg med overflødige, ved hjelp av frivillighet, og naturlig avgang.

– Men alle oljeselskaper over hele verden er rammet av oljeprisen. Det er et like stort problem overalt, og det vil komme oppsigelser, sier han.

I går kom også meldingen om at Oljeleteselskapet ElectroMagnetic GeoServices (EMGS), som har hovedkontor i Trondheim, må redusere bemanningen med 20 prosent.

På et allmøte ble de ansatte informert om at til sammen 73–74 av dem må forlate selskapet. 16 av dem er tilknyttet hovedkontoret i Trondheim, skriver Adresseavisen.

LES OGSÅ: Skal gasse på

Rammeverk

Tillitsvalgt for rundt 1.500 NITO-organiserte i Statoil, Stig Lægreid, har vært med på diskusjonene rundt rammeverket for ny organisering av selskapet. Tirsdag sto han på stand og snakket med mange Statoil-ansatte etter at nyheten om kuttene ble offisiell:

– De aller fleste påpeker at estimatet som er ute er mindre enn de fryktet. Jeg tror at med de virkemidlene vi har og de 18 månedene til disposisjon, så kan vi klare dette uten å måtte si opp noen, sier han til NTB.

Det er først og fremst ingeniører som blir rammet, men det er ikke definert akkurat hvilke stillinger som går ut ennå.

– Vi har foreløpig bare et anslag basert på hva som er mulig innenfor de ulike områdene, sier Lægreid.

Han tror arbeidsmarkedet kan bli tøffere enn mange tror for dem som eventuelt blir sagt opp:

– Det er en myte at ingeniører med petroleumskompetanse kan gå rett inn i de andre ingeniørstillingene, så det er ikke sikkert at det blir så lett å få jobb utenfor selskapet som det har vært tidligere.

I et utspill sist fredag reagerer presidenten i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, på nyhetene om kutt, som kom samtidig med prognoser fra Statistisk sentralbyrå som viser at investeringene blant oljeselskapene blir høyere enn forventet i 2015. Randeberg frykter tap av verdifull kompetanse, en bekymring hun deler med Lægreid i NITO:

– Det blir hovedutfordringen nå, å både nedbemanne på kort sikt og samtidig beholde kompetanse og kapasitet til å møte de utfordringene og oppgavene som kommer framover.

LES OGSÅ: Kampen om den siste oljen

Styrke konkurransekraft

– Vi beklager behovet for ytterligere reduksjoner, men forbedringene kreves for å styrke Statoils konkurransekraft og sikre vår framtidige verdiskapning, uttaler Anders Opedal, selskapets konserndirektør for drift til NTB.

– Beslutninger om bemanningsreduksjoner som følge av effektivisering vil bli tatt i det enkelte forretningsområde basert på vurderinger som involverer ledere og tillitsvalgte, og lokal drøfting. Først når dette er fullført, vet vi hvor presist dagens anslag er. Dette arbeidet vil skje i forretningsområdene i perioden fra august til november, sier personaldirektør Magne Hovden i Statoil.

Siden utgangen av 2013 er bemanningen i Statoil blitt redusert med 1.340 fast ansatte og 995 eksterne konsulenter. Det har ifølge selskapet skjedd gjennom mer begrenset konsulentbruk, naturlig avgang, intern omplassering til nye stillinger, sluttvederlag og førtidspensjon. Rekrutteringen har vært meget begrenset, men selskapet understreker at det har satset på å rekruttere lærlinger og nyutdannede.

– Vi har hittil løst overtallighet gjennom frivillige ordninger, og målet vårt er fremdeles at nedbemanningsprosessen de neste 18 månedene skal gjennomføres basert på frivillighet, sier personaldirektøren.

Mer fra Dagsavisen