Innenriks

Regjeringen feilinformerte – må ha visst at sannheten var en annen

– Det kan ikke jeg gi noe klart svar på, svarer statsministeren på spørsmål om hva som førte til at regjeringen ga uriktig informasjon til Stortinget.

Ved flere anledninger har regjeringen meddelt Stortinget at justismyndighetene var i mål med å sikre viktige bygg og installasjoner i justissektoren, såkalt objektsikring.

* I Justis- og beredskapsdepartementets budsjett for 2016, som ble lagt fram i oktober 2015, heter det at «samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

* Daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) gjentok den samme påstanden ordrett da han i april 2016 besvarte et skriftlig spørsmål i Stortinget.

Påstanden var imidlertid ikke riktig da, og den er ikke riktig nå. Til dags dato gjenstår betydelig arbeid.

Regjeringen, med statsminister Erna Solberg (H) i spissen, la i den første stortingshøringen i 2017 skylden på Politidirektoratet (POD) og viste til at direktoratet i 2014 feilaktig meldte om «grønt lys».

Det er imidlertid ikke riktig at POD meldte «grønt lys» på objektsikring i hele justissektoren.

Les også: – Hadde hun sagt noe sånt i Stortinget, hadde det vært direkte feilinformasjon

Politidirektøren avviser

Det er tilfelle at POD høsten 2014 kom med feilaktige opplysninger til departementet. Men det handlet om en mindre del av sikringsarbeidet, nærmere bestemt et planverk for bruk av sikringsstyrker, som er personell fra politi eller forsvar som sendes for å holde vakt ved viktige bygg.

Det framgår tydelig i rapporteringen fra POD at det bare dreier seg om en mindre del av objektsikringen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård avviser overfor Dagsavisen at det finnes grunnlag i feilrapporteringen for regjeringens slutning om at hele justissektoren var i mål med sitt objektsikringsarbeid.

– Dette var å ta én feil, for så å gjøre den om til noe helt annet. Dette er to helt forskjellige ting, sier politidirektøren.

I den andre stortingshøringen, 28. august i år, erkjente statsministeren at POD ikke hadde rapportert feil på grunnsikring, men bare på punktet om sikringsstyrker.

I etterkant av høringen ba Dagsavisen statsministeren forklare feilrapporteringen.

– Hvordan oppsto denne misforståelsen der Justisdepartementet la til grunn at objektsikring for hele justissektoren var i orden?

– Det kan ikke jeg gi noe klart svar på. Jeg viser til det som ble sagt tidligere i den forrige høringen, der Anundsen også sa at det var rapportert basert på informasjon han hadde fått, svarte Solberg da.

LES OGSÅ: KrF kan gå inn for mistillit mot regjeringen: – Det som skjerper dette, er at vi nå har to rapporter fra Riksrevisjonen og vi har to høringer. Likevel mangler vi en oppfølging fra regjeringen på et høyt prioritert område, sier KrF-topp

Jobbet selv med utpeking

Det finnes i tillegg et forhold som gjør det klart at Justis- og beredskapsdepartementet må ha vært klar over at objektsikringen på justisfeltet ikke kunne være ferdigstilt.

Feilrapporteringen fra POD, som regjeringen tolket til å handle om at all objektsikring var i boks, skjedde ved to tilfeller i 2014, 25. august og 25. november.

Men på dette tidspunktet var ikke engang alle skjermingsverdige objekter i justissektoren pekt ut.

Det må Justis- og beredskapsdepartementet ha vært klar over, for det er departementet som peker ut de skjermingsverdige objektene.

– De fleste av våre skjermingsverdige objekter ble først utpekt av Justisdepartementet i november 2014, etter en lang prosess, sa politidirektør Humlegård under høringen i kontrollkomiteen i august i år.

Les svaret fra Justis- og beredskapsdepartementet nederst i saken.

LES OGSÅ: Her kan sikkerheten svikte: Vann- og strømforsyning, olje- og gassinstallasjoner og datasentraler

Alvorlig svikt

Regjeringens arbeid med å sikre samfunnet mot terror, skal igjen under lupen når kontrollkomiteen på Stortinget mandag holder ny høring, den tredje i rekken, og denne gangen for lukkede dører.

I to rapporter har Riksrevisjonen gitt flengende kritikk for deler av Solberg-regjeringens beredskapsarbeid: Det er til dels alvorlige mangler både innenfor politiets og Forsvarets arbeid med sikring av egne bygg og de samme etatenes arbeid med å kartlegge og planlegge for hvilke sivile bygg de skal sikre med personell i en krisesituasjon.

Riksrevisjonen karakteriserer situasjonen som «svært alvorlig», som i ytterste konsekvens innebærer fare for liv og helse. I rapporten understrekes alvoret på denne måten:

«Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten.»

Arbeidet med sikring av viktige bygg og installasjoner ble igangsatt etter terrorangrepet i 2011, og fikk i utgangspunktet frist til 1. januar 2014. Fristen kunne utsettes med ett år, til 1. januar 2015, og ble det etter at POD søkte departementet om utsettelse.

LES OGSÅ: Få dager før 2017-valget skrøt statsminister Erna Solberg av at terrorsikring av objekter hadde blitt «vesentlig bedre». Uttalelsen står i skarp kontrast til Riksrevisjonens knusende rapport

Ble varslet gang på gang

Flere andre forhold peker mot at departementet må ha visst at objektsikringen i justissektoren ikke var i mål høsten 2014 – og heller ikke kom til å bli det verken innen den nye fristen i 2015 eller i nær fremtid.

«Politidirektoratet har siden 2012 gjort Justis- og beredskapsdepartementet oppmerksom på at dette arbeidet ville ha stort omfang, med avhengigheter utenfor vår egen sektor. Det har også vært tema gjennom styringsdialogen fra 2015», skriver kommunikasjonsrådgiver Åste Dahle Sundet i POD i en e-post til Dagsavisen.

I forbindelse med den åpne høringen i kontrollkomiteen i slutten av august, var politidirektøren åpen om at direktoratet så tidsfristen som «en umulig oppgave»:

– Vi søkte om utsettelse så lenge vi kunne – det var 1. januar 2015. Vi så at det var en umulig oppgave å nå den gangen, og vi ser nå at 2020 er mer realistisk for vårt vedkommende.

SVs mann i kontrollkomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, har vært en skarp kritiker av regjeringen i denne saken.

– Departementet feilinformerte Stortinget fra høsten 2015 til og med mai 2016 – i hvert fall. Dette ble avslørt først i Riksrevisjonens første rapport. Likevel gjentok Anundsen det samme budskapet under høringen i 2017. Da mener jeg departementet har glidd over i å systematisk feilinformere, eller slik man kaller det i hverdagsspråket: Løgn, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

OSLO  20180827.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV)   åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite  i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er sterkt kritisk til regjeringens håndtering av objektsikring. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

LES OGSÅ: KrF-topp vil beholde Erna, men kan likevel være med og felle henne 

Ignorerer korrigering

Flere ganger gjorde underliggende etater departementet oppmerksom på feilen. I 2015 gjennomførte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) flere tilsyn i justissektoren. I to rapporter samme år, 12. oktober og 2. november, ble departementet varslet om at det var mangler i objektsikringen.

Gjennom høsten 2015 gjorde POD departementet oppmerksom på feilrapporteringen gjentatte ganger, til slutt i brevs form i november. Likevel rettet ikke departementet opp feilen i budsjettet eller overfor Stortinget.

Snarere tvert om.

6. april 2016 svarte daværende justisminister Anundsen på et skriftlig spørsmål i Stortinget, der han gjentok påstanden om at «samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

Han antydet i tillegg at han har oversikt over arbeidet når han i det skriftlige svaret legger til: «Til tross for at noen av sikringstiltakene er midlertidige i påvente av permanente tiltak, er jeg veldig fornøyd med det arbeidet som er utført.»

Utsagnet står i skarp kontrast til det som er blitt kjent gjennom Riksrevisjonens to runder med gransking av regjeringens arbeid med objektsikring.

Det er på det rene at arbeidet er sterkt forsinket uten at regjeringen har underrettet Stortinget, bare to av politiets tolv skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskriften, og arbeidet vil tidligst være i mål i 2020.

I en tekstmelding avviser Anundsen overfor Dagsavisen at Stortinget ble feilinformert. Han svarer ikke på oppfølgingsspørsmål, og opplyser at han ikke har tid til et intervju.

LES OGSÅ: Under partilederdebatten i Arendal hevdet Erna Solberg at Riksrevisjonens rapport bare handler om politiets og Forsvarets bygg. Det er ikke sant, og det har riksrevisor Per-Kristian Foss gjentatte ganger påpekt

– Ble rettet opp i budsjettet for 2017

PÅ TEPPET: Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara og departementsråd Tor Saglie under den forrige høringen.Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara og departementsråd Tor Saglie under den forrige høringen. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Justis- og beredskapsdepartementet har i begrenset grad imøtekommet en rekke henvendelser fra Dagsavisen i forbindelse med denne saken, og har avvist intervjuforespørsler. Dagsavisen har fått tilsendt flere skriftlige svar.

På spørsmål om hvordan departementet fikk forståelsen av at justissektoren var i mål med sitt arbeid med objektsikring etter PODs feilaktige rapporter om sikringsstyrker høsten 2014, på tross av at departementet selv ikke hadde sluttført utpekingen av objekter, svarer departementet at de ikke hadde en slik forståelse.

«Det er ikke slik at departementet i 2014–2015 mente at politiet hadde sluttført arbeidet med objektsikring i betydningen full etterlevelse av krav til grunnsikring av skjermingsverdige objekter, eller etterlevelse av instruks om bruk av sikringsstyrker», skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post.

Departementet skriver videre: «Departementet så likevel ikke grunn til å tvile på at rapporteringen som ble gjort i mai 2015, som slo fast at instruksen var etterlevd, var riktig». Denne rapporteringen dreier seg imidlertid bare om sikringsstyrker, noe departementet selv bekrefter.

Det gis ingen forklaring på hva som da førte til feilrapporteringen til Stortinget.

Departementet skriver likevel: «Det ble utført et betydelig arbeid med sikring av objektene og de tiltakene som var mulige å gjennomføre ble gjennomført. Det var likevel klart at det gjensto arbeid før de permanente tiltak som tilfredsstilte ønsket sikringsnivå var på plass. Vurderingen av effektene av de midlertidige eller kompenserende tiltakene har i ettertid endret seg noe etter hvert som kompetansen på området har utviklet seg. Dette er noe av forklaringen på den upresise fremstillingen om status for grunnsikring i 2016-budsjettet, men som er rettet opp i blant annet budsjettproposisjonen for 2017.»

Departementet har ikke svart på gjentatte spørsmål om hvorfor korrigeringene fra NSM og POD i 2015 ikke førte til at regjeringen umiddelbart rettet opp overfor Stortinget, men nøyer seg med å vise til at feilen ble rettet opp i budsjettet for 2017.

«Det er riktig at POD påpekte skriftlig ovenfor departementet at politiets skjermingsverdige objekter ikke var sikret i.h.t. sikkerhetslov og forskrift om objektsikkerhet. mål. Dette ble korrigert i Prop. 1 S for 2016-2017», heter det i et av de skriftlige svarene til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen