Innenriks

Regjeringen får velferdsstryk

Bare én av ti mener at velferdstjenestene er blitt bedre under de rødgrønne, viser en fersk meningsmåling.

Da Jens Stoltenberg i går holdt sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i Parkveien 45, advarte han mot store velferdsskutt under en borgerlig regjering der Frp har en dominerende posisjon. Han viste til at både Høyre og Frp varsler store skattekutt.

- Den type skattekutt vil føre til velferdskutt, sa Stoltenberg.

Selv skriver regjeringen i sin plattform at de vil «forbedre, forsterke og fornye de offentlige velferdsordningene.»

Men folk har fått mindre tiltro til det offentlige under de rødgrønne. Det viser en fersk meningsmåling fra Respons, som er utført på oppdrag fra Unio:

* 26 prosent av de spurte svarer at de i løpet av de siste årene har fått mindre tro på at det offentlige leverer de tjenestene de har behov for.

* Bare 9 prosent har økt tro på at det offentlige leverer.

* 60 prosent sier de synes at dette er uendret.

Ap-velgere tviler

Svarene er dårlig nytt for de rødgrønne, som halter på meningsmålingene ett år før valget. Ikke overraskende er det Frp og Høyres velgere som har minst tro på at det offentlige leverer. Her svarer henholdsvis 45 og 35 prosent at de har fått mindre tro på dette de siste årene.

Verre for Stoltenberg er det at undersøkelsen også viser at hans egne mister troen på at de får det de har behov for av staten: Både blant Ap- og Sp-velgere - og LO-medlemmene - er det flere som har fått mindre tiltro til offentlige tjenester enn de som har fått større tro på det offentlige:

* Ap-velgerne: 14 prosent har mindre tro. 13 prosent har mer tro.

* Sp-velgerne: 17 prosent har mindre tro. 6 prosent har mer tro.

* Flere LO-medlemmer er kritiske: én av tre har mindre tro på det offentlige, mens bare én av ti har fått mer tro på de offentlige tjenestene.

* SV-velgerne er mer positive enn de andre: Her har 13 prosent fått mer tro på det offentlige, mens 11 prosent har fått mindre tro.

«Varsku for Jens»

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon etter LO med 300.000 medlemmer. Unio-leder Anders Folkestad mener målingen er en advarsel for de rødgrønne og statsministeren.

- Tilliten til at det offentlige gir folk gode tjenester, synker i befolkningen. Dette er et varsku til Jens Stoltenberg om han skal bli gjenvalgt, sier han til Dagsavisen.

Nå mener Folkestad at Stoltenberg må sette inn støtet fram mot valget dersom han skal bekjempe Erna Solberg, som spiller på misnøyen med offentlige tjenester.

- Den rødgrønne regjeringen har lovet å forbedre, forsterke og fornye det offentlige. Folk opplever ikke at regjeringen har levert. Selv ikke Aps egne velgere har fått økt tiltro til det offentlige, understreker Folkestad.

- I riktig retning

Statsministeren selv velger å se undersøkelsen på en helt annen måte.

- Denne undersøkelsen viser at det er høy tillit til det norske velferdssamfunnet. Sju av ti har uendret eller økende tillit til velferdssamfunnet, påpeker Stoltenberg.

- Men samtidig er det jo omtrent hver fjerde som har fått mindre tro på det offentlige.

- Jeg er mer opptatt av hva som faktisk skjer, og utviklingen går i riktig retning. Norske tiåringer viser klar framgang i skolen. Helsevesenet behandler flere pasienter enn noen gang. Internasjonale undersøkelser viser at norske velferdsordninger er bedre enn andre lands, svarer Stoltenberg.

- Men selv om vi er i verdenstoppen, kan det bli enda bedre. Derfor er vi opptatt av å modernisere og forenkle, blant annet i helsevesenet med elektroniske journaler og resepter, slik at tilliten kan bli enda høyere, tilføyer han.

Det at nordmenn ikke innser hvor bra de har, er forståelig, mener Stoltenberg.

- Inntrykket av velferdsstaten kan være påvirket av mange ting, men naturlig nok er det mest oppmerksomhet om det som ikke fungerer.

Mer fra Dagsavisen