Politikk

Regjeringen dropper Stormbergs bønn

ARBEIDSLIV: Arbeids­minister Robert Eriksson (Frp) har ingen planer om å kutte arbeidsgiveravgiften for å få flere ut i jobb.

Statsminister Erna Solberg (H) brukte sin første nyttårstale til å løfte fram psykiske problemer. Hun kom med klare oppfordringer til arbeidsgivere om å ansette flere som har et hull i CV-en, og trakk fram Stormberg som et godt eksempel: Bedriften har som mål at 25 prosent av de ansatte skal være rekruttert blant mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg-gründer Steinar Olsen svarte, ifølge E24, med en konkret utfordring til regjeringen:

Arbeidsgivere bør få fritak for arbeidsgiveravgift som belønning for å satse på folk som har vært uten jobb i lenger enn to år.

Vil ikke kutte

Men arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil ikke love endringer i avgiften.

- Steinar Olsen tar opp en viktig problemstilling. Det er viktig å gi arbeidsgivere et insitament til å ansette personer som har problemer med å komme ut i ordinært arbeid, sier han og legger til:

- Derfor er regjeringen opptatt av å benytte lønnstilskudd for å gjøre det mer lønnsomt å ansette folk med hull i CV-en og som i perioder ikke har full arbeidsevne.

Eriksson mener Olsens forslag om å kutte arbeidsgiveravgiften er en annen måte å redusere lønnskostnadene på, og at dette i prinsippet ikke er forskjellig fra dagens ordninger med lønnstilskudd.

- Regjeringen har per i dag ingen konkrete forslag om å kutte i arbeidsgiveravgiften. Hvilke ordninger som er mest hensiktsmessig for å få flere ut i arbeid, må vurderes fortløpende.

Høyre er skeptiske

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe (H), er skeptisk til om kutt i avgiften vil inkludere flere i arbeidslivet.

- Vi tar imot alle gode forslag, men om fritak fra arbeidsgiveravgift er rett vei å gå, er jeg skeptisk til. Satsene er jo ikke de samme over hele landet, sier Kambe.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen