Innenriks

Refser til høyre og til venstre

OPPSUMMERING: Trine Skei Grande mener at Arbeiderpartiet ikke har skjønt det, og at Frp-nestleder Per Sandberg driver politisk hærverk.

Venstres leder kom med utfall både mot høyre og venstre da hun torsdag inviterte pressen til jordbærspising og oppsummering av norsk politikk de siste månedene.

Ifølge Skei Grande finnes det to typer politikere – de som driver med håndverk og de som driver med hærverk. Selv er hun i førstnevnte gruppe. Der handler det om å bygge allianser og få til ting. I den andre gruppen plasserer hun Frp-nestleder Per Sandberg.

– Jeg registrerer at han er veldig opptatt av å fortelle at vi får til for mye, av å påføre andre nederlag. Jeg er derimot opptatt av å få til ting. Så vi drives av ulike krefter. Venstre skal være blant de politiske håndverkerne. Vi er dessuten åpne og ærlige om hva vi ønsker å få til, sa Skei Grande.

Vippekraft

Kritikken av Sandberg til tross, trives Venstre-lederen godt i rollen som leder av et parti som samarbeider med regjeringen. Eller vippeparti, som hun selv uttrykte det.

– Vi fikk ikke kraft nok ved valget i fjor høst til å danne den blågrønne regjeringen vi helst ønsket. Men vi fikk en vippekraft på Stortinget, og den bruker vi til å få gjennom de sakene vi lovet i valgkampen, sa Skei Grande i sin innledning.

Overfor NTB sier hun at ikke noe har endret seg fra samarbeidsavtalen ble undertegnet og fram til i dag.

– Det er verken bedre eller dårligere mellom oss fire partiene. Men den virkelige testen kommer når statsbudsjettet skal behandles til høsten. For oss handler det om gjennomslag på klimatiltak og nok penger til kunnskapsløftet, sier Skei Grande.

Salve mot Ap

Venstre-lederen oppsummerer det siste halvåret på Stortinget med først og fremst å markere avstand til Arbeiderpartiet.

– Det som har forundret meg mest, er hvordan Arbeiderpartiet har stilt seg utenfor de mange store reformene vi har drevet gjennom, sa partilederen, og trakk spesielt fram omorganisering av offentlig sektor og kommunereformen.

I tillegg kommer utdanningspolitikk på Skei Grandes minusliste. Hun mener det er uforståelig hvordan Ap er «kritisk til at lærernes kunnskap er det som bærer respekten for yrket».

Skeptisk til Støre

Når det gjelder Ap-leder Jonas Gahr Støres signaler om en ny klimalinje, så er Skei Grande ytterst skeptisk:

– Ap tror de skal redde miljøet med momsfritak på elsykkel. Eller ved å trekke oljefondets investeringer ut av kull, noe som utgjør 0,04 prosent av fondets verdier. Samtidig som man holder fine taler om miljø, så vi at Ap ikke vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja eller være med på at iskanten er et viktig område for vern. De vil heller ikke endre tempoet i oljeutvinninga. Da lurer jeg virkelig på om de har skjønt det, sa Trine Skei Grande.

Mer fra Dagsavisen