Innenriks

Refser «kosetur»

Til tross for stramt kommunebudsjett bruker Drammen kommune over en halv million kroner på studietur til Japan. Det får hjelpepleiere til å reagere kraftig.

Det er rådmannen og elleve ansatte i helse- og omsorgs-etaten som skal reise på den åtte dagers studietur til Japan. Der skal de «hente inspirasjon og læring for å skape gode framtidige løsninger innen helse og velferd», ifølge programmet.

Rådmann Osmund Kaldheim skal selv delta på studieturen, som foregår i perioden 25. oktober–1. november. Også helse- og omsorgsdirektør Eva Milde Grunwald, hovedtillitsvalgte, virksomhetsledere og avdelingsledere er blant dem som skal være med.

– Er det riktig å bruke over 500.000 på en studietur til Japan når man vet hvor trange budsjettene er?

– Vi bruker ikke av det ordinære driftsbudsjettet, men av prosjektmidler som skal gå til velferdsteknologi, svarer Grunwald.

Prisen for reise og opphold per person er 43.500 kroner eksklusiv moms.

LES INNLEGG: Ta en vakt på sykehjem!

Sagt opp jobben

Hjelpepleierne Elin Aarvik og Maria Ahmadi reagerer sterkt på at kommunen sender ledere og ansatte på studietur til Japan.

Helse- og omsorgssektoren i Drammen har i mange år vært på en økonomisk slankekur. Derfor synes hjelpepleierne den øverste ledelsen sender ut helt gale signaler ved å reise.

– Det framstår som om turen er en belønning for å ha latt seg presse ned på et uforsvarlig lavt budsjett, som ingen virksomhetsledere har turt å protestere mot, sier Aarvik.

Etter 15 år i Drammen kommune og en ryggskade, har Aarvik sagt opp jobben. Det samme har Maria Ahmadi, som har fem års fartstid. De to hjelpepleierne ønsker ikke lenger å jobbe et sted hvor tida ikke strekker til for å ta seg av pasientene.

– Det som skjer på sykehjemmene er uverdig og uforsvarlig. Det er for få ansatte og for mange ufaglærte, mener de to.

LES OGSÅ: Reiser til Japan

Må selv spare penger

Hjelpepleierne reagerer sterkt på helse- og sosialdirektøren.

– Vi ansatte varsler og varsler lederne våre, men får bare beskjed om at vi må klare oss med det vi har. Ellers får vi finne oss noe annet å gjøre, forteller Ahmadi.

LES OGSÅ: Står på sitt

Politikere negative

Også kommunepolitikere fra Høyre, Ap eller Frp er uenig i rådmannens bruk av 500.000 på en studietur til Japan.

– På det siste møtet i helsekomiteen i denne perioden, fikk vi beskjed om at det ikke ble noen sommeravslutning på grunn av stram økonomi, sier Lavrans Kierulf i Frps bystyregruppe i Drammen .

– Vi kunne heller brukt pengene på noe konkret, sier Lin-Merete Carlsen i Drammen Arbeiderparti.

LES OGSÅ: Visste ingenting

Mer fra Dagsavisen