Eldregeneral: Stortingsrepresentant for Frp, Bård Hoksrud. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Refser kommuner og Ap for eldresvikt

Eldre: Grunnen til at kommuner sier nei til statlig finansiering av eldreomsorg er at de ønsker å kutte i omsorg, refser Frps eldregeneral Bård Hoksrud.

– Både kommunepolitikere og rådmenn har definitivt hatt en klar agenda om at de ønsker å styre mer selv. Mange kommuner vil ikke prioritere eldreomsorg fordi de vil kutte i budsjettene. Det syntes jeg er trist, sier Frp-representanten Hoksrud.

Frp fikk i statsbudsjettet sist gjennomslag for et forsøksprosjekt med statlig finansiering av eldreomsorgen. 20 kommuner skulle delta i forsøket, der staten betaler for eldreomsorgen.

Fiaskoprosjekt

En slik ordning har i årevis vært Frps fanesak i eldreomsorgen. Men en etter en har kommunene trukket seg fra forsøket, deriblant flere borgerlig styrte kommuner. De mener det blir mindre penger til kommunal eldreomsorg med forsøket, ikke mer.

– Ja, det er også noen kommuner der Frp sitter med makta som har valgt å si nei til forsøket. Det er kommuner som i dag bruker mer penger på omsorg enn gjennomsnittet av kommuner. Men det er faktisk flere kommuner som sier nei fordi de ønsker å kutte i eldreomsorgen. Det får de ikke lov til om de er med i forsøksordningen. Jeg registrerer at kommunene mener de har nok penger. Hvis det er noen som ikke får omsorgsplass i de kommunene så kan jeg love at lokalpolitikerne skal få høre fra Bård Hoksrud, sier han.

I gårsdagens Dagsavisen var Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen ute og ba helseminister Bent Høie om å overkjøre Frp i spørsmålet om statlig finansiering, og forkaste hele prosjektet. Så langt har det kostet 150 millioner og er kun et byråkratiprosjekt kommunene selv ikke ønsker, refset Knutsen.

– Vi kan ikke ha det sånn at det er staten som skal styre alle detaljene i omsorgsarbeidet, sa hun.

– Provoserende

Det får Hoksrud til å fyre seg opp.

– Det er provoserende ord fra en politiker fra et parti som har sittet med makta nesten sammenhengende siden andre verdenskrig, og som satt i åtte år uten å satse på eldreomsorgen, sier han.

Han mener Arbeiderpartiet forsøker å framstille forsøksordningen som byråkratisk.

– Arbeiderpartiet satt med makta i åtte år uten å gjøre noe med eldreomsorgen. Vi har en regjering som ønsker å forsøke nye måter å løse ting på. Derfor har vi en forsøksordning med to modeller, en rent statlig finansieringsordning og en ordning med øremerking. Den siste blei støtta av Ap, så de støtter jo halve prosjektet, sukker Hoksrud.