Utenriksminister Børge Brende sa til VG i helgen at det var viktig at man i Norge roet ned debatten om russisk flyktningpolitikk. Nå sier han at han aldri har ment å be noen ikke uttale seg om saken. Det får flere stortingspolitikere til å reagere. – Brende er her på en kraftig rotur, mener SV-leder Audun Lysbakken. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Refser Brendes asyl-hysj

Børge Brende avviser at han skal ha bedt enkelte slutte med kritikk av Russland, men får likevel refs fra opposisjonen.

– Jeg vil si Børge Brende er på en kraftig rotur. Det var åpenbart for alle hva han sa i helgen. Og da vil jeg si at han bør ro godt, for han befinner seg på farlig farvann, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lørdag avslørte NRK at Russland hadde satt ned foten for at Norge kunne returnere asylsøkere til landet. Seinere samme kveld manet utenriksminister Børge Brende til ro og enighet rundt asylpolitikken i Norge, da russerne hadde blitt fornærmet av den kritiske asyldebatten i Norge.

Statsminister Erna Solberg gjentok bekymringen på NRK Radio i går morges.

– I det øyeblikket Norge viser svakhet overfor vår nærmeste nabo, hvis vi viser at det er stor politisk uenighet om disse spørsmålene, så står vi svakere i den forhandlingssituasjonen vi har overfor Russland, sa Solberg til Politisk kvarter på NRK.

LES OGSÅ: – Russland var allerede såret

– På rotur

Også nestleder i utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp), har sagt til Klassekampen at Arbeiderpartiet, KrF og Røde Kors har seg selv å takke for at russerne er lite samarbeidsvillige for å få på plass en avtale for retur av asylsøkere på grunn av krass retorikk.

Uttalelsene har fått en rekke politikere til å reagere.

– Det er helt uaktuelt at vi skal bli fortalt av en norsk regjering hva vi skal si om en sak av aller største viktighet for norsk politikk, og Norges ansvar for menneskerettigheter og våre forpliktelser for folk i nød. Der ligger en vesentlig forskjell mellom Norge og Russland, at vi her skal ha en åpen, faktabasert og kritisk debatt om viktige ting i norsk offentlighet, sier stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson. I går kom også kontrabeskjeden fra utenriksministeren. Det var aldri hans intensjon å be noen la vær å uttale seg om disse spørsmålene.

– Dette er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at det er surrealistisk. Jeg har blitt spurt om reaksjonene på russisk side på norske uttalelser. Da har jeg sagt at de mener det har vært en unyansert debatt i Norge om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Jeg har nøytralt redegjort for russiske synspunkter, sier Brende til NTB.

Det får SV-leder Audun Lysbakken til å riste på hodet.

– Brende, men også Erna Solberg og Tybring-Gjedde har alle i klartekst eller mellom linjene bedt kritikere av norsk asylpolitikk om å holde kjeft eller dempe seg. Det skulle altså ikke mer til enn 5.000 asylsøkere før prinsippene om ytringsfrihet begynte å vakle, sukker han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Roser Brende

Hansson i MDG roser heller Brende for å snu i tide.

– Jeg har ikke noen problemer med at folk tar litt i, men presiserer etterpå. Det er bra at Brende presiserer dette, sier Hansson.

Men at Erna Solberg gjentok budskapet på NRK radio mener han er svært uheldig.

– Jeg mener det er en styrke for Norge at vi har en kritisk politisk debatt. Det forutsetter jeg at statsministeren også mener. Jeg oppfordrer statsministeren til å gjøre det samme som Brende, nemlig å puste rolig og gå ut og moderere inntrykket hun skaper med en sånn uttalelse, sier Hansson.

Innvandringspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, var først svært krass i sin karakteristikk av Brendes uttalelser, men etter at utenriksministeren modererte seg har også Ropstad snudd.

– Jeg er glad for at Brende så tydelig skriver at vi må ha lov til å kritisere Russland. Det viktigste for meg nå er at vi må slutte å skylde på hverandre, og heller være glad for at Børge gjør det han gjør for å bedre forholdet til Russland. Det er i alles interesse, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Ap-topp: – Vi taper oss selv

Flere spørsmål

Innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sier til Dagsavisen at hun er glad for at Brende har endret forklaringene sine i løpet av mandagen.

– Nå forventer vi at Brende rydder opp i uklarhetene som har med situasjonen på Storskog å gjøre. Det er rett og slett utydelig for meg hva slags enighet man tidligere har hatt med Russland, og hvor man står akkurat nå. Vi har fått flere spørsmål enn svar, sier Pedersen.

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener regjeringen raskest mulig må rydde opp.

– Regjeringen må ta den tida det trengs for å få til en avtale med Russland som sikrer at de som skal sendes blir tatt imot på en human, ordentlig og forsvarlig måte og at ingen sendes videre til land med krig, sier Elvestuen.

KOMMENTAR: Asylopprør i Arbeiderpartiet  (Arne Strand)