IOC-president Thomas Bach. FOTO: NTB SCANPIX

Reformforslag i kø

OL: IOC-president Thomas Bach kommer snart til Norge. Da vil han fortelle om hvordan organisasjonen endres.

Mens norske politikere diskuterer OL-søknaden, har den internasjonale olympiske komité (IOC) satt i gang det den kaller tidenes reformarbeid. Den ferske IOC-presidenten Thomas Bach har tatt initiativet. Han vil ha flere kvinner inn i IOC og han vil at organisasjonen tilpasser seg den virkeligheten den lever i.

Han håper Norge vil være søker til 2022-lekene. Da han besøkte «Norway House» i Sotsji i februar, sa han dette:

- Norges kandidatur tar oss tilbake til røttene.

19. mai kommer han til Norge. Og kan komme til en nasjon som har ombestemt seg.

 

Over 400 forslag

Akkurat nå samler IOC inn reformforslag fra hele verden til sin «Olympic Agenda 2020». Det handler om alt fra hvilke øvelser OL skal inneholde, hva slags profil det skal ha og hvordan arrangementet kan gjøres enklere og billigere. Sotsji-lekene ble dyrere enn alle andre vinterleker til sammen og sprengte rammene for hva «vanlige» land kan bidra med.

- Vi har satt ned 15 forskjellige arbeidsgrupper som skal kna disse forslagene til en ekstraordinær IOC-kongress senere i år, sier IOCs nye generalsekretær Jochen Färber til Dagsavisen.

Også han er tysker som er håndplukket til jobben av Thomas Bach.

- Vi har fått inn over 400 forslag så langt, og det handler både om hvordan organisasjonen og lekene bør utvikles videre, sier han.

Rett etter at Bach ble IOC-president i fjor høst, opplevde han at Münchens befolkning sa nei til å søke 2022-lekene i en folkeavstemning.

- I framtida må vi ha OL som er tilpasset byen det arrangeres i, ikke at byen tilpasser seg OL, sa Bach etter den avstemningen.

 

Norske forslag

Også Norge har sendt inn sine endringsforslag til IOC. Det handler om alt fra gjenbruk av anlegg til hvordan OL kan bli et bærekraftig arrangement. Norge har også påpekt hvordan universelle menneskerettigheter må tas hensyn til, uansett hvilket land som tildeles OL. Dette kan bli et hett tema når IOC skal konkretisere forslagene.

- IOC er en stor organisasjon med flere medlemsland enn FN. Kulturforskjellene er betydelige, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Det store spørsmålet er hvilke konkrete forslag som blir vedtatt.

- Vi har satt i gang dette fordi vi har sett behov for endringer. Men det er viktig at innspillene kommer fra medlemslandene direkte, sier Färber.

 

Fem søkere

Hvis Oslo skulle trekke sin søknad, gjenstår fire byer som kandidater til 2022-lekene. I polske Krakow skal det være folkeavstemning 24. mai. I løpet av sommeren vil IOC uansett ta vekk minst to kandidater. Man er også opptatt av at kostnadene i søkerprosessen må dempes.

reidar.sollie@dagsavisen.no