Innenriks

Reddest for bjørn

Det er slett ikke den hyppig utskjelte ulven, men bær- og insekteteren bjørnen, som folk flest frykter mest.

ROVDYR: Det er slett ikke den hyppig utskjelte ulven, men bær- og insekteteren bjørnen, som folk flest frykter mest.

Når nordmenn får valget mellom ulv og bjørn, er det faktisk gråbein som trekker det lengste strået. Skepsisen er langt større til bamsen, ikke minst blant de yngste. I aldersgruppen 15 til 29 år er det bare 45 prosent som er positive til en fast bestand av bjørn i eget nærområde, mens hele 63 prosent er positive til en lokal ulvebestand.

I hele befolkningen «vinner» ulven med 50 prosent støtte mot bjørnens 43 prosent.

Har blitt «verstingen»

Dette går fram av den nyeste utgaven av undersøkelsen Natur- og miljøbarometeret, som gjennomføres for blant annet Direktoratet for naturforvaltning. Her konstateres det også at «befolkningen har blitt noe mer positive til ulv i løpet av de siste årene».

Fram til 2006 var folk flest mest negative til ulven når de skulle rangere rovdyrene våre. Siden da har bjørnen innehatt rollen som rovdyrversting nummer 1. Det er likevel et stykke fram før ulven blir best likt av våre rovdyr. Førsteplassen innehas fortsatt av gaupa med jerven på andreplass, før vargen så kaprer tredjeplassen.

Drept og skadd

At rovdyrene våre kan være farlige for mennesker, har vi sett flere eksempler på de seneste månedene. Det er ikke mer enn et par uker siden en dyrepasser i en svensk dyrepark ble drept av ulv. I januar ble en annen svenske alvorlig skadet etter å ha blitt angrepet av en bjørn.

Men sannsynligheten for å bli angrepet er ikke stor, både fordi ulv og bjørn vanligvis skyr folk, og fordi det er langt mellom slike dyr her til lands.

Ifølge undersøkelser gjennomført vinteren 2010-2011, er det nå bare 33 til 35 ulver som har fast tilhold i Norge. I tillegg er det 22-23 ulver som oppholder seg i grenseområdet til Sverige, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

Bjørnebestanden er noe større. I fjor ble det registrert 151 bjørner innenfor landets grenser, de fleste med tilhold i Hedmark, Midt-Norge og Øst-Finnmark.

Sjansen eller risikoen for å støte på jerv eller gaupe under en tur i skogen, er heller ikke stor. I fjor var detmellom 413 og 436 gauper i Norge før kvotejakten startet, mens antallet jerv er cirka 362.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen