Innenriks

Redd rollerot skader beredskap

BEREDSKAP: Laila Bokhari satt i Gjørv-kommisjonen, som slaktet norsk beredskap etter 22. juli. Nå skaper hennes egen rolle som sikkerhetskoordinator usikkerhet om Norges beredskap.

Norsk beredskap led under ansvarspulverisering og manglende koordinering. Det avslørte Gjørv-kommisjonens knusende 22. juli-rapport i 2012. Høyres Erna Solberg argumenterte for en egen sikkerhets- og beredskapskoordinator ved Statsministerens kontor (SMK) etter at rapporten ble lagt fram. Dette er nå forankret i Sundvolden-erklæringen. Der omtalt som et beredskaps- og sikkerhetselement.

- Uklart ansvar

Medforfatter av den knusende rapporten, Laila Bokhari (H) ble i høst håndplukket av Solberg til å bli statssekretær med ansvar for sikkerhet og beredskap ved Statsministerens kontor.

Men leder av justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) mener likevel det er uvisst om det faktisk er Bokhari alene som er det mye omtalte «sikkerhetselementet», og hvor ansvaret til Bokhari stopper og ansvaret til justisminister Anders Anundsen (Frp) begynner.

- Vi skal være åpne for at det finnes andre måter å organisere beredskapsarbeidet på enn i dag, og lytter gjerne til hva statsministeren her har tenkt. Men så langt er dette ganske uklart, og slik kan ikke beredskapsarbeidet være, sier Tajik.

I et større intervju i Dagsavisen forteller Bokhari at hun skal rådgi på samordning av den norske beredskapen, enten det er et nytt terrorangrep mot hovedstaden eller et ras på Vestlandet. Hun understreker at det konstitusjonelle ansvaret fortsatt ligger under justisministeren og forsvarsministeren. Hun skal følge med, koordinere, bevisstgjøre statsministeren på sikkerhetsutfordringer og kanskje gripe inn hvis en prosess går for sakte.

- Trygghet på alvor

Nestleder i justiskomiteen Anders Werp mener det er ganske klart hva Bokharis oppgave er.

- Hun er et uttrykk for at Solberg tar borgernes trygghet på det største alvor, ved å løfte dette inn i de innerste sirkler. Statssekretæren skal være en pådriver innen beredskap og passe på og følge opp vedtak i forvaltningen som omhandler sikkerhet og beredskap. Hun er et synlig verktøy, sier Werp.

- Hvorfor heter det «sikkerhetselement» i erklæringen?

- Detaljerte formuleringer tror jeg ikke en skal henge seg for mye opp i, sier Werp.

Han mener det er innlysende at Bokhari ikke vil ha noe ledende ansvar når kriser oppstår.

- Helt avgjørende

Komitéleder Hadia Tajik mener dette handler om mer enn detaljer.

- Hvordan beredskapen blir koordinert er helt avgjørende. Klare bestemmelseslinjer er viktig, hvem tar hvilke beslutninger og når? Det må man vite før noe alvorlig skjer. Derfor er det sentralt å få klarhet i dette, sier Tajik.

Hun understreker at det er helt opp til Erna Solberg (H) hvordan hun vil organisere statssekretærer i sin regjering, eventuelt embetsmenn på Statsministerens kontor.

- Det er ikke det som er det politiske interessante her. Det er usikkerheten dette skaper om hvem som har ansvaret som er problemet, sier Tajik.

- Jobber med saken

Ap-politikeren stilte statsministeren til veggs i spørretimen 6. november om sikkerhetsansvaret ved SMK.

- Vi jobber fortsatt med spørsmålet om akkurat hvordan det skal gjøres, og hvem som eventuelt skal utgjøre dette elementet eller denne styrkingen av Statsministerens kontor, innledet Solberg svaret da.

Nå vil Tajik ha et klarere svar, og sender skriftlig spørsmål til statsministeren. Hun mener Solberg kan tolkes som om hun ikke lenger ønsker dette elementet ut ifra svaret hennes.

- Jeg ser at Bokhari påpeker i intervjuer at hun skal jobbe med sikkerhet. Det er ikke så uvanlig at de som jobber ved Statsministerens kontor har ulike felt de jobber spesielt med. Jeg har selv jobbet ved Statsministerens kontor, da var det også sånn. Derfor er det naturlig å anta at Solberg-regjeringen vil noe mer eller noe annet enn det som er vanlig, sier Tajik.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

regjeringen 
om beredskap

I første punkt under beredskap i regjeringserklæringen står det:

«Regjeringen vil etablere et nasjonalt beredskaps- og sikkerhetselement ved Statsministerens kontor. Denne funksjonen skal ivareta den overordnede koordineringen og oppfølgingen av sikkerhets- og beredskapsarbeidet på tvers av departementene og bidra til å løfte og klargjøre ansvar. Slik bringes statsministeren tettere på de overordnede og strategiske vurderinger knyttet til samfunnets og borgernes sikkerhet. Det sikrer at uklarheter og uenigheter mellom berørte departement og etater utredes og løses. Departementene beholder operativt ansvar innen egen sektor.»

Sundvolden-erklæringen

Mer fra Dagsavisen