utsatt for hatkriminalitet: Susanne Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, ble i helgen sjikanert og truet med voldtekt fordi at hun er skeiv.

Reagerer på homo-angrep

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer sterkt på flere angrep mot homofle i forbindelse med Oslo Pride.

Denne helgen ble Susanne Øvergaard truet med voldtekt, Ahmed Umar ble slått ned og Haydar Mahdi fikk en kaffekanne etter seg. Fellesnevner? De er alle homofile.

Les også: Susanne ble truet med voldtekt, Ahmed ble slått ned. Flere anmeldt for hatkriminalitet etter Pride.

Tredobling av hatkrim

I løpet av tre år har antall rapporterte saker om hatkriminalitet tredoblet seg, ifølge en rapport utgitt av Oslo politidistrikt i april 2017. I 2016 ble det rapportert totalt 175 saker, hvorav 41 av dem var på LHBTI-grunnlag.

Kvelden før Oslos gater skulle fylles av folk som feirer kjærligheten, sto Susanne Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, og et par venner og pyntet paradebilen. Så dukker det opp tre menn som begynner å rope «jævla homser» til dem. Når Øvergaard ber dem om å gå, blir en av mennene aggressiv.

– Han begynte å ta seg selv på kjønnsorganet, mens han sa at han skulle vise meg hvordan dette skal gjøres, forteller hun.

Øvergaard fant situasjonen såpass truende at hun ringte politiet, hvorpå mannen reagerer med å dytte henne opp mot en vegg.

– Han truet med å voldta meg, han sa at han visste hvem jeg var og at han visste hvor jeg bodde, mens han pekte på blokka mi. Da politiet kom til stedet sa de at de hadde opprettet sak, jeg hadde blitt utsatt for hatkriminalitet, forteller hun.

Susanne Øvergaard.
Susanne Øvergaard. Foto: Ida Wammer

 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Justisministeren reagerer

– Jeg reagerer sterkt på dette. Slik skal vi ikke ha det, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til Dagsavisen. Han utdyper at hatkriminalitet er en prioritert oppgave i politiet og at de anmeldte sakene vil bli etterforsket.

Ble slått ned på vei hjem

Øvergaard er ikke den eneste som opplevde hatkriminalitet under Pride, Norges største og viktigste feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

Ahmed Umar (29) var på vei hjem fra pride-paraden på lørdag da en guttegjeng i bil begynte å filme og ta bilder av ham.

– Jeg ba dem om å stoppe, men de fortsatte bare og lo, forteller Umar.

Han viste dem fingeren og gikk, men to av guttene innhentet ham. De spurte hvorfor han viste dem fingeren, før de sparket ham gjentatte ganger.

– Jeg sparker tilbake, og får et slag i fjeset som gjør at jeg plutselig befinner meg på bakken, sier Umar.

Umar har anmeldt, og politiet har opprettet sak på hatkriminalitet.

Også Haydar Mahdi (27) opplevde å bli utsatt for sjikane på lørdag. Han og en venn var på vei til paraden, da noen kaster en kaffekanne etter dem idet de går over fotgjengerfeltet.

– Selve kannen traff oss ikke, men vi kjente kaffespruten oppover leggene. I etterkant har jeg vært veldig redd, og unngått Grønland, forteller Mahdi.

Saken er ikke politianmeldt.

Politiet tar det alvorlig

Monica Lillebakken, politiførstebetjent i Hatkrimgruppen, bekrefter at de har fått inn fire anmeldelser som relaterer seg til hatkrim i forbindelse med Pride.

– Med tanke på hvor mange mennesker og arrangementer det har vært i byen, er vårt inntrykk at det i all hovedsak har vært god stemning.

Hun presiserer allikevel at én hatkrimsak er én hatkrimsak for mye.

– Vi ser alvorlig på de sakene vi har fått kunnskap om, og de blir prioritert. Ingen skal måtte bli utsatt for straffbare handlinger med bakgrunn i hvem de er, sier Lillebakken.

Hun utdyper videre at det er store mørketall når det gjelder hatkriminalitet.

– Det kan jo hende at det er hendelser vi ikke kjenner til, sier hun.

Lillebakken bekrefter at både Øvergaard og Umar sine saker er under etterforskning.

Dagsavisen har ikke lyktes med å få kontakt med barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), men statssekretær Kai-Morten Terning svarer at dette er uakseptabelt.

– Pride er en folkefest for mangfold, og ingen skal være redd for å vise sin legning, sier han.

Han legger til at han er glad for at politiet tar det på alvor.

– Vi vet at det er høye mørketall på hatkrimalitet. Det er derfor bra at politiet prioriterer slike saker og at det får konsekvenser for de som står bak disse handlingene, avslutter han.

 

Kommentar: «Kvinnebevegelsen fremstår grinete, kranglevoren og selvopptatt. Homobevegelsen empatisk, inkluderende og raus» (David Stenerud)