Innenriks

Reagerer med vantro

MISTENKELIGGJORT: Bistandsadvokatene i 22. juli-saken følte at de fra første stund ble mistenkeliggjort av politiet for å lekke til pressen.

Dagsavisen avslørte i går at et over 40 siders langt avhør av Anders Behring Breivik ble stjålet fra et låst kontor på Politihuset bare en måned etter 22. juli 2011. Politiledelsen anmeldte tyveriet til Spesialenheten for politisaker, men følte ikke noe ansvar for å informere verken Breviks forvarere eller de 170 bistandsadvokatene om at avhøret var på avveie. Heller ikke 22. juli-kommisjonen ble informert om tyveriet da de møtte etterforskningsledelsen i 22. juli-saken.

På den tida avhøret ble stjålet hadde bistandsadvokatene ennå ikke fått dokumenter i saken, og kunne vanskelig beskyldes for å stå bak presselekkasjer.

Det er et faktum at flere presseorganer er blitt tilbudt politidokumenter i saken. Summer på 30.000 kroner er nevnt.

- Det var ekstremt strenge prosedyrer for å få utlevert dokumenter i saken. Vi måtte hente dem personlig, vise legitimasjon, underskrive og ha med oss fullmakter fra andre advokater på kontoret, sier Siv Hallgren, som var en av tre sentrale bistandsadvokater i 22. juli-saken.

Hun og åtte advokater på John Christian Eldens kontor representerte 170 klienter i terrorsaken.

Belastende

- En gang hadde jeg glemt fullmakt fra en av de andre advokatene. Da fikk jeg ikke lov å kvittere dem ut. Jeg tenkte herregud altså, vi pleier ellers ofte å skrive under for hverandre. Det er jo et personlig ansvar. Mistenkeliggjøringen av oss var belastende og ikke noe vi satte pris på. Vi var livredde for at noe skulle komme ut, sier Hallgren.

Hun forteller at de første avhørene av Breivik inneholdt spektakulære opplysninger som det ville være svært uheldig om kom ut.

Mette Yvonne Larsen var bistandsadvokat for 70 klienter i 22. juli-saken. Om hemmeligholdet av tyveriet fra et kontor på Politihuset, sier hun:

- Politiet burde ha opplyst om tyveriet på samme måte som det ble fokusert på andre lekkasjer. Jeg konstaterer at politiet er mer tilbakeholdne med å innrømme og fokusere på feil i egne rekker. Alle lekkasjer medførte fare for spredning til uvedkommende.

Felle

Advokat Arne Seland hadde bare én klient i 22. juli-saken. Da politiet den 3. februar 2012 bevisst la ut en felle med tre «vannmerkede» bilder av Breivik, var han utenbys og fikk ikke hentet CD-en innen fristen. Hensikten med merkingen var å se hvilke bistandsadvokater som lekket bildene til pressen.

- Det var ikke måte på hvilken service jeg fikk da jeg ringte politiet og spurte om jeg kunne hente CD-en på kvelden. Jeg tenkte; jøss, det var da hyggelig. I ettertid er jeg glad for at jeg ikke rakk å hente CD-en. Da var jeg i alle fall utenfor mistanke, sier Seland.

Etterforskningen av tyveriet på Politihuset avslørte at mer enn 37 personer og vaktposter hadde nøkler til kontoret.

- Skal vi smile eller gråte? Det minner om kontrollen et borettslag har på nøklene til garasjen, sier advokat Seland.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen