Innenriks

- Rasefordommer må utfordres

VOLD: Et brutalt overfall på familiefaren Jacob Kuteh (54) i Verdal i Nord-Trøndelag har brakt nytt liv i rasismedebatten. - Vi må bruke saken til å utfordre våre fordommer, sier OMOD-leder.

Grunnloven Norge fikk for 200 år siden, skulle sikre trygghet, rettferdighet og likhet. Samme år som vi feirer Norges grunnlovsjubileum, ble Jacob Kuteh (54) forfulgt, angrepet, slått og sparket av fem fremmede utenfor sitt hjem i Verdal.

- Ble fulgt etter

Kuteh hadde kjørt sin kone på jobb. Til politiet har han fortalt at han på hjemveien møtte en bil som blinket med lysene og som deretter fulgte etter ham. Da han kom hjem, stanset bilen i nærheten av huset hans, og flere ungdommer kom ut. Til Trønder-Avisa forteller Kuteh at han forsøkte å komme seg inn i huset, men ble hindret. Mannen tok ifølge Kuteh kvelertak, slo og dyttet ham i asfalten. Han skal ha begynte å gråte og tatt opp mobiltelefonen og truet med å ringe politiet. Telefonen ble tatt fra ham og batteriet fjernet, forteller han.

- Jeg forsøkte å løpe mot verandaen min, men ble sparket og slått hele tida. Etter hvert kom det flere personer som slo med både never og en spade. Jeg begynte å gråte og spurte hvorfor de gjorde det. En av dem sa: «Jeg liker ikke innvandrere her i Verdal», sier Kuteh til Trønder-Avisa.

Gjerningspersonene skal ha forsvunnet da en nabo dukket opp. Kuteh ble blant annet påført en stor kul i hodet og ble brakt til sykehus for behandling.

Jacob Kuteh og hans familie kom til Norge fra et krigsherjet Liberia. Familiefaren, som har vært i Norge i ti år, forteller til Trønder-Avisa at det viktigste for ham og familien er å bli så inkludert i det norske samfunnet som mulig og at det blant annet betyr at de skal jobbe. 54-åringen har i flere år jobbet ved i en barnehage i Verdal. Han sier han aldri har opplevd rasisme tidligere.

- Fordommene lever

Lederen for Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon, mener det er viktig at politiet nå etterforsker saken grundig, ikke minst for å finne ut av om overfallet var rasistisk motivert.

- Hvis det var mannens hudfarge som gjorde at de gikk til angrep, er det også enormt viktig å finne ut av hvorfor gjerningspersonene handlet som de gjorde. Slike saker kan vi bruke til å lære av, for å finne ut hvordan vi kan hindre slike holdninger i å utvikle seg, sier de Leon.

Han mener voldelig rasisme er det ytterste og mest tydelige uttrykket for rasefordommer i samfunnet, men ikke det farligste.

- Rasefordommer finnes i alle land og i alle samfunn, også i Norge. Vi har vanskelig for å innse at dette også er tilfellet her, men barn som vokser opp i Norge opplever en forskjellsbehandling de ikke kan sette ord på, i handlinger som er utløst av nettopp fordommer. Det kan være folk som spytter foran deg på gaten, uten å si noe, eller personer som flytter seg eller viser at de ikke vil sitte ved siden av deg på bussen, trikken eller toget. Eller avviser deg uten noen reell grunn når du vil inn på et utested, sier de Leon.

Debatt på norsk

Han mener integrering i Norge nå er i en ny og viktig fase.

- Vi er i en dialogfase. Mange som har innvandret til Norge snakker nå norsk like godt som etnisk norske og kan delta i diskusjoner, debatter og være med på å utforme framtidas Norge også på innvandrernes premisser, sier OMOD-lederen.

Han oppfordrer alle til å forsøke å identifisere hvilke fordommer hver enkelt har overfor andre.

To personer er siktet og avhørt etter overfallet på Jacob Kuteh (53) i Verdal i Nord-Trøndelag lørdag. Tirsdag ettermiddag ble ytterligere en person siktet. Det opplyser Rune Reinsborg, operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt, til VG.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljene i siktelsen, men tre ungdommer er nå siktet i saken mot Jacob Kuteh, sier han til avisen.

Politiet gjennomførte tirsdag avhør med fem ungdommer i 20-årsalderen, melder Adresseavisen. De fem er fra nabokommuner og skal ha fulgt etter Jacob Kuteh med bil før angrepet.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen