Innenriks

Ranstiltaltes far ble fengslet

KRIMINALITET: Under en pause i barneranssaken i Oslo tingrett sa den 44-årige faren til sønnens medtiltalte: Dere er dumme i hodet som valgte å forklare dere for politiet.

I går ble 44-åringen fengslet for fire uker av Oslo tingrett, siktet for å ha forsøkt å påvirke de barneranstiltalte ungdommene som er i alderen 15-20 år. Politiet mener hensikten var å få dem til å forklare seg til fordel for hans sønn, noe retten i går fant sannsynlig nok til å varetektsfengsle 44-åringen. Sønnen, som er 16 år, er tiltalt for i alt fire ran, men hevder seg uskyldig. Faren hevder andre av de tiltalte har løyet og dratt gutten inn i barneranssaken.

Forklarte seg

44-åringen ble pågrepet mandag for å rettsstridig ha påvirket aktører i retten. Han nekter imidlertid straffskyld for at hans uttalelser til de tiltalte barneranerne ble gjort for å påvirke deres forklaringer.

44-åringen har selv nektet å forklare seg for politiet etter at han ble arrestert. Han avga forklaring for første gang under fengslingsmøtet i går. Mannen hevder at han kun tok kontakt med en av de andre tiltalte i barneranssaken for å si at de måtte være ærlige og snakke sant under rettssaken.

Mannen vedgikk imidlertid også at han hadde fortalt ungdommene at han mener de hadde vært dumme som hadde forklart seg til politiet. Hans egen 16-årige sønn, som ble pågrepet for å ha deltatt i flere av barneranene, hadde gjort som faren, og nektet å avgi forklaring i politiavhør. 16-åringen forklarte seg derfor for første gang i retten etter at barneranssaken startet i Oslo tingrett 7. januar.

I fengslingsmøtet i går, og til sin forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, har 44-åringen sagt følgende:

- Da ungdommene forklarte seg i retten sa de at de husket dårlig, og rotet med sine forklaringer. Da leste bare aktorene i barneranssaken opp det de hadde sagt i politiavhør. Det var tydelig at politiet hadde lagt ordene i munnen deres, har 44-åringen sagt som forklaring på hvorfor han konsekvent nekter å forklare for politiet og hvorfor han mener det var dumt av ungdommene å åpne seg i politiavhør.

- Saken er blåst opp

Ifølge siktelsen har imidlertid en politiadvokat som fulgte barnerettssaken som tilskuer hørt 44-åringen fortelle at han var glad for at nesten alle de andre tiltalte i retten hadde sagt at hans sønn ikke hadde vært med på ranene. Bortsett fra én. Politiadvokaten skal ha hørt 44-åringen si:

- Han skal jeg ta meg av senere. Siktedes forsvarer Ihlebæk mener politi og påtalemyndighet lager storm i et vannglass ved å straffeforfølge hans klient.

- Dette er blåst veldig opp. Det er forskjell på å begå en lite smart handling og å begå et alvorlig lovbrudd. Han har snakket til ungdommene, men på et tidspunkt etter at de hadde avgitt sine rettslige forklaringer i barneranssaken, sier Ihlebæk, som begjærte sin klient løslatt.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen