Nyheter

Rådmann utsatt for ID-misbruk

Hvis Bente Hedum tilbyr deg et lån med tre prosents rente, bør du takke nei.

Bilde 1 av 2

– Har du problemer med å mobilisere fremmedkapital til lokale banker og andre finansinstitusjoner?

Det er spørsmålet flere personer har fått på Facebook de siste ukene. Meldingen har blitt sendt fra kontoer med navnet Aasa Margaretha Theresé, men profilbildet, det er av en smilende rådmann Bente Hedum.

LES OGSÅ: Vurderte navnebytte etter frekt ID-tyveri

– Svært ubehagelig

Smilet ligger ikke like løst når Hedum selv – den ekte, vel å merke – diskuterer saken.

– Dette er svært ekkelt og ubehagelig. Særlig når ansiktet ditt blir assosiert med svindel på denne måten, ikke minst med tanke på rollen jeg har som rådmann, forteller hun.

Hun ble gjort oppmerksom på problemet allerede forrige måned, og har forsøkt å stanse profilene – så langt uten hell.

Da MD kontaktet en av profilene, fikk vi en e-post tilbake på gebrokkent norsk med et tilbud om å ta opp lån.

– La meg fortelle deg at jeg er en seriøs og pålitelig, og spesielt ønsker å gjøre forretninger med seriøse kunder som er virkelig behov, er noe av det som står i meldingen.

LES OGSÅ: Vil ha slutt på ID-papirer i posten

Mange fra Moss utsatt

Selve profilbildet som brukes er tatt fra Hedums personlige kontoer på blant annet LinkedIn. Det er også et av de første resultatene man får opp hvis man søker etter «Bente Hedum» på Google. Ifølge rådmannen ble det tatt av kommunen for en stund siden.

I den ene falske profilen er de aller fleste som har blitt lagt til i vennelisten personer fra distriktet. Samtlige av de fire personene som har likt kontoens profilbilde kommer fra Moss.

Vanskelig å beskytte seg

Christian Meyer, prosjektleder i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), mener dette grenser til ID-tyveri.

– Er det ofte tilfeldig hvem som blir misbrukt i slike falske svindelprofiler?

– Både ja og nei, men i dette tilfellet høres det ut som at det noe målrettet.

– Finnes det noen mulighet for å beskytte seg mot dette?

– Å hindre muligheten for at noen kan misbruke et bilde av deg er så godt som umulig. Da må du i så fall unngå at noen tar et bilde av deg og legger det ut på nettet. Det er utopi i 2015, svarer han.

Ble selv utestengt fra FB

Det finnes egne knapper for å rapportere falske profiler på Facebook. Det har også skjedd med profilene som bruker Hedums bilde, men de dukker stadig opp igjen. Da intervjuet med Meyer ble gjennomført fantes det seks lignende profiler, hvorav fire brukte rådmannens bilde. Etter å ha sjekket på nytt, hadde antallet økt til sju.

– Det er helt vanlig at de kommer tilbake på nytt. Det er bare å fortsette å rapportere profilene. Facebook er blant dem beste i klassen til å håndtere slike saker, men det er klart at når man har 1,3 milliarder kontoer er det vanskelig å ta alt, forteller prosjektlederen.

Hedum selv sier hun allerede har forsøkt.

– Etter den andre gangen ble jeg selv utestengt fra Facebook, og måtte identifisere meg på nytt for å få tilgang til profilen igjen, forteller hun.

Hun har nå kontaktet politiet om saken, for å rådføre seg.

Mer fra Dagsavisen