Kristian Taraldsen sparte tusenlapper på rabattordninger arbeidsgiver hadde forhandlet frem, og som han fikk rede på ved en tilfeldighet. FOTO: TERJE AURDAL

Rabattene du ikke vet om

PENGER Å SPARE: Pensjonsordningen arbeidsgiver betaler for deg, kan gi deg rabatter på helt andre områder. Det oppdaget Kristian Taraldsen. Han sparer 3.950 kroner i året på en rabatt få kjenner til.

Kristian hadde forsikring i IF. Han var fornøyd med servicen der, men shoppet likevel rundt for å se om han kunne få kuttet regningen. Det endte med at han samlet alle forsikringene sine i Storebrand.

Etter at Kristian hadde blitt kunde i Storebrand fordi selskapet var billigst totalt sett, ble han oppringt av selskapet, som ville selge ham mer forsikring. I den samtalen kom det fram at han hadde rett til rabatt gjennom den kollektive pensjonsforsikringen arbeidsgiver, IT-selskapet Lumesse, betaler på vegne av sine ansatte.

Det endte med at han fikk en rabatt på 3.950 kroner på det beløpet han allerede hadde forhandlet seg ned til. En forsikringsavtale han var fornøyd med prisen på ble enda billigere.

- Folk bør ikke slå seg til ro med den prisen de betaler, men shoppe litt rundt av og til, sier Taraldsen.

Han sier også det er bra at arbeidsgivere forhandler fram rabatter for ansatte.

 

Store rabatter

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand bekrefter rabattordningen, og at rabattene kan bli betydelige.

- Storebrand har rundt 430.000 kunder som kan få rabatt på skadeforsikringen fordi de har tjenestepensjon hos oss. Vi gir 20 prosent rabatt til disse kundene fra første forsikring på for eksempel hus, bil og hytte, mer enn du ellers vil oppnå med en samlerabatt, sier Picard.

- Dessuten kan kunder med tjenestepensjon i Storebrand få bedre betingelser på banktjenester og sparing.

Picard tror mange ikke er klar over at tjenestepensjonen de har hos arbeidsgiver, kan gi rabatt på forsikringen.

- Mange vet ikke engang hvilken pensjonsleverandør de har gjennom arbeidsgiver. Hvis de da henvender seg til et annet forsikringsselskap eller en annen bank, kan de gå glipp av rabatten, sier hun.

 

Flere rabatter

- Du har trolig tilgang på langt flere rabattavtaler enn du er klar over. Hvis du jobber på en stor arbeidsplass, kan det hende at bedriften har forhandlet fram ulike gode avtaler for alle ansatte. Det kan være alt fra rabatter på leiebil til billigere frisør i nabolaget. Dette bør du høre med arbeidsgiver om, sier Picard.

Hun minner om at du også kan sjekke gjennom fagforeningen og bedriftens pensjonsleverandør når det gjelder rabatt på forsikring. Hos sistnevnte kan du normalt logge deg inn på «din egen» side gjennom hjemmesiden deres. Vær forberedt på å måtte taste inn fødselsnummeret ditt for å komme inn på «din» side. Fagforeningen vet hvilke rabatter du kan få gjennom arbeidsgiver.

- Dessuten kan fagorganiserte ofte spare mange tusen kroner i året på å velge bank- og forsikringsprodukter med rabatt, sier Picard.

Blant annet har LO, Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund gode avtaler.

samfunn@dagsavisen.no

 

På prisjakt? 
Sjekk dette

Kristina Picard anbefaler at du sjekker følgende før du bytter bank eller forsikring:

* Rabatter gjennom fagforening, f.eks. LO, NSF, YS.

* Eventuelle rabatter i forbindelse med kollektiv forsikring du har gjennom arbeidsgiver eller avtaler du kan dra nytte av.

* Eventuelle rabatter i forbindelse med tjenestepensjon.

* Eventuelle rabatter gjennom idrettsforbund, boligbyggelag (som f.eks. OBOS), Huseiernes Landsforbund, Coop og andre større medlemsorganisasjoner.

* Er du ungdom eller student? Da er du ofte kvalifisert for bedre avtaler og priser.

* Hvem i husstanden som får den beste avtalen.

- Ikke stol blindt på at du får det beste tilbudet selv om du for eksempel er organisert. Det lønner seg å sjekke med andre forsikringsselskaper og banker. Noen ganger er et annet selskap billigere, selv uten rabatter. Husk også å sjekke andre betingelser enn pris, som dekningsomfanget i en forsikring, sier Picard.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz hos If påpeker at mange arbeidsgiverorganisasjoner også har forhandlet fram rabatter på hotell, kjøp av sportsutstyr og treningssentre.

 

Greit å vite

Forsikringsselskapene har ikke lov til å gi (samle-)rabatter på livsforsikringsprodukter (som uføreforsikring). Derfor får pensjonskundene bare rabatt på skadeforsikring og bedre betingelser på banktjenester og fondssparing, blant annet hos Storebrand.