Million til Høyre: Næringslivsleder Stein Erik «Rimi» Hagen har gjennom sitt selskap Canica AS gitt en million kroner i støtte til Høyre i 2012. FOTO: STIAN lYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Punger ut for å gi Erna makt

Stein Erik Hagen blar likevel opp én million kroner for å gjøre Erna Solberg til statsminister.

Tre måneder før valget i 2011 gikk «Rimi»-Hagen ut og varslet at han kuttet ut partistøtten til de borgerlige partiene. Han var lei av å bli hengt ut av rødgrønne politikere.

Men nå har mannen som over flere år har vært de borgerlige partienes rikeste «onkel», gjort helomvending. Hagen har sendt 1.000.000 kroner til Høyre via sitt selskap Canica AS.

Generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, er glad for at Hagen har ombestemt seg.

- Vi er glade for alle bidrag, og for at Stein Erik Hagen har snudd med tanke på at han i fjor sa at han ikke ville gi støtte lenger, sier Ryssdal.

 

Gir mest til Høyre

Aps nestleder, Helga Pedersen, tar Hagens helomvending med stor ro.

- Jeg synes det er helt naturlig at man støtter partiet man er mest enig i samfunnsretningen til. Det er en kjent sak at Stein Erik Hagen vil avvikle formuesskatten, og da er det ikke unaturlig å støtte Høyre, sier Pedersen.

Stein Erik Hagen er en av Norges rikeste, og er i 2012 god for 12,4 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Oversikten til Høyre viser at selskapet hans, Canica AS, bidrar med den største gaven til Erna Solbergs parti i år.

Partiene legger ut en liste hvor de navngir givere som bidratt med mer enn 30.000 kroner. Gavelisten til Høyre og Frp for 2012 viser at Høyre er langt mer populære i næringslivet - i hvert fall om vi skal legge givergleden til grunn:

* Høyre har fått inn 3.985.000 kroner.

* Fremskrittspartiet har mottatt 600.000 kroner.

 

Motvekt til LO

Mens LO og fagbevegelsen gir milliongaver til de rødgrønne partiene, er det næringslivet som er mest ivrig med å støtte de borgerlige partiene.

På listen over de største bidragsyterne til Høyre og Frp, finner vi også Wilh. Wilhelmsen Holding ASA. Shippingselskapet har i 2012 gitt 200.000 kroner til Høyre og 100.000 kroner til Fremskrittspartiet.

Styreleder Didrik Schnitler i Wilh. Wilhelmsen Holding ASA, er tydelig på at selskapet ønsker seg Erna Solberg (H) som statsminister etter 2013.

- Programmene til Høyre og Frp ligger nærmere opp til det vi mener er den riktige næringspolitikken, sier han.

Schnitler påpeker at LO ga 10 millioner kroner til Arbeiderpartiet i valgåret 2009, mens NHO har sluttet å støtte politiske partier økonomisk.

- Regjeringspartiene får mye fra LO, mens NHO sluttet å gi bidrag. Vi ønsker å få litt balanse i dette, sier styrelederen i Wilh. Wilhelmsen.

Han sier shippinggiganten trolig vil støtte Høyre og Frp økonomisk også i valgåret 2013, men vil ikke love noe før dette er diskutert og behandlet i styret.

 

Mobiliserer

Generalsekretær Ryssdal i Høyre forteller at det nå jobbes hardt fra partikontoret for å få inn store og små pengegaver.

- Det er viktig å få inn støtte tidlig, det har vært en bevisst strategi, sier han. Beskjeden til Høyres støttespillere har vært klart:

- Vi legger vekt på at vi har behov for mer penger enn vi har i dag, om vi skal matche de rødgrønnes ressurser i valgkampen.

- Har dere drevet et mer aktivt arbeid for å få inn penger enn normalt?

- Vi har pleid å være aktive, men har nå lagt vekt på at vi gjerne ser at pengene kommer inn tidlig, slik at vi kan få planlagt ressursene i valgkampen, sier Ryssdal og legger til at de legger mer vekt på opplæring av kandidater og aktive partifolk enn annonser i valgkampen.

- Vi vil ha en mobiliseringsvalgkamp.

- Skiller det seg fra tidligere år?

- Ikke fundamentalt, men vi rendyrker det mer enn tidligere, sier Ryssdal.

 

«Lillebror»

Han legger ikke skjul på at oppslutningen om Høyre og muligheten for regjeringsskifte gjør det lettere å få folk til å åpne lommeboka. I tillegg til at partiet får store beløper fra noen «rike onkler», har partiet tredoblet antallet som hver måned bidrar med et mindre beløp til partiet.

- Det illustrerer at stemningen rundt partiet er god, men den er ikke bedre enn at vi er lillebror sammenlignet med de rødgrønne.

- Du tenker da spesielt på Arbeiderpartiet og støtten fra LO?

- Ja, og på de rødgrønne samlet. Men primært Ap, som ved hjelp av LO sitter på store ressurser, sier Ryssdal.