Innenriks

Provosert av forslag om midlertidige

Civitas forslag om midlertidige ansettelser provoserer både fagbevegelsen og arbeidsministeren.

Som Dagsavisen skrev i går, ønsker høyresidens tenketank Civita å gjøre det langt lettere å ansette folk på midlertidig basis enn det det er i dag. Dette forslaget har satt sinnene i kok både hos fagbevegelsen og i regjeringskontorene. Anders Folkestad, leder i sammenslutningen Unio, raser mot det han kaller en «kynisk lek» fra Civitas side.

- Det er vanskelig å kalle dette noe annet enn en lek med vanlige folks behov for fast inntekt og jobb. Dette er et forslag som ligger helt på siden av det politiske landskapet nå, og ikke engang Høyre har gjort dette til en profilert kampsak i sin valgkamp. Jeg tror de færreste nå ser noen grunn til å endre på et arbeidsliv som det norske, sier han.

Folkestad er og kritisk til Civitas påstand om at mange, kanskje først og fremst unge som ikke ennå har kommet ordentlig inn i arbeidsmarkedet, ønsker seg en midlertidig ansettelse. Han peker på at det for de aller fleste vil være en klar fordel å ha en fast stilling.

- Det å ha en fast stilling muliggjør en hel del andre goder, som de fleste av oss regner som positive. Blant annet vil det å få en fast jobb gjøre det langt lettere for unge mennesker å få huslån, understreker fagforeningslederen.

- Gammeldags politikk

Heller ikke arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er begeistret for tenketankens forslag. Hun mener dette er kjent politikk fra opposisjonen, som de ønsker å innføre om de får politisk flertall for det.

- Dette er ting vi har hørt flere ganger fra både Frp og Høyre. Det er dette de kaller «moderne» arbeidslivspolitikk. Men om det er en ting som ikke er moderne, er det å skape et arbeidsmarked der stadig flere er usikre på om de har en jobb å gå til. Et slikt arbeidsmarked har vi for lengst gått bort fra.

Statsråden er heller ikke enig når Civita-jurist Morten Kinander mener det er en fordel for vanlige arbeidstakere at arbeidslivet skal bli mer fleksibelt gjennom å åpne for større grad av midlertidige ansettelser. Hun vil vite hvem Civita ønsker at arbeidslivet skal bli fleksibelt for.

- Sist gang vi hadde denne debatten, ble det sagt fra høyresiden at dette ville skape en mindre komplisert prosess for å avslutte arbeidsforhold. Det er en fordel for arbeidsgiverne, men det er ikke en positiv utvikling for arbeidstakerne, sier hun.

Har prøvetid

Både Folkestad og Bjurstrøm peker på at det finnes prøvetidsordninger som gjør at arbeidsgivere kan teste om en ansatt fungerer i jobben sin. De er enige om at dette er en ordning som brukes mer enn i dag, i stedet for å åpne for flere midlertidige ansettelser.

- Samtidig er det heller ikke noen lov mot å si opp folk hvis bedriften begynner å gå dårlig, sier Folkestad.

Bjurstrøm understreker at hun ikke har tro på at flere vil få fast jobb etter at de har begynt i midlertidige stillinger.

- Det forskning viser, er at vi vil få flere arbeidstakere i midlertidige stillinger. Dette har vi sett både i Spania, Tyskland og andre steder man har valgt å åpne for en liberalisering av arbeidsmarkedet for midlertidige ansettelser.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen